– Det här är ett steg på vägen, säger Jonas Sjöstedt till SVT.
– Det här är ett steg på vägen, säger Jonas Sjöstedt till SVT.

Enligt den nya vårbudgeten ska 120 miljoner kronor ska gå till bättre sexualundervisning och kompetensutveckling.

Efter metoo-uppropen satsar nu regeringen tillsammans med Vänsterpartiet på en bättre sex- och samlevnadsundervisning och socionutbildningen. Allt som allt kommer det kosta 120 miljoner kronor, rapporterar SVT.

– Efter alla vittnesmålen i metoo kunde vi se hur vanligt det är med sexuella trakasserier och hur viktigt det är att vi agerar, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till SVT.

LÄS MER: RFSU: Skolorna behöver prata om hbtq och inkludering i yngre åldrar

Den största satsningen görs på sex- och samlevnadsundervisningen i grundskolan där 50 miljoner kronor ska gå till kompetensutveckling för lärarna.

– Sex- och samlevnadsundervisningen är otroligt viktig för att diskutera värderingar, rätten att bestämma över sin egen kropp och sin sexualitet. Och vi vet att många lärare tycker att det här är jättesvårt. Man har inte den utbildning som krävs och därför vill vi satsa på att utbilda lärarna på det här området, säger Jonas Sjöstedt till SVT.

LÄS MER: Ungdomar vill ha bredare sexualupplysning i skolan

Socionomutbildningen ingår även den i satsningen. Detta för att ge bland annat socionomer ökad kunskap inför den nya samtyckeslagen som verkställs i sommar.

– Vi vet att många socialsekreterare är nya och att socionomutbildningen är ganska bristfällig när det gäller det här. Därför vill vi att man ska kunna bygga på med en extra utbildning så att man vet hur man ska kunna ingripa på ett bra sätt, säger Jonas Sjöstedt till SVT. 

LÄS MER: Regeringen tog emot kravlista från metoo-rörelsen

Jonas Sjöstedt påpekar när SVT frågar att satsningen bara är en början.

– Det här är ett steg på vägen. Samtidigt gör vi satsningar på polisens arbete och på kvinnojourerna. Men det viktigaste som har skett är att kvinnor nu har börjat säga i från att de inte accepterar det här, säger Jonas Sjöstedt till SVT. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset