Efter att den nordliga trubbnoshörningen Nabiré avled under måndagen finns det nu bara fyra individer kvar. 1960 fanns det över 2 000 individer.

När den 31-åriga nosnörningen Nabiré under måndagen avled av en cysta var händelsen större än vad den kanske låter som. Nabirés bortgång på tjeckiska Dvůr Králové Zoo innebär nämligen att det bara finns fyra individer av arten nordlig trubbnoshörning kvar i världen.

► LÄS MER: Utdöd bjässe kan få liv igen

”Det är en hemsk sorg. Nabiré var den snällaste noshörningen som någonsin bott på vårt zoo. Men det är inte bara att vi tyckte väldigt mycket om henne. Hennes död är också en symbol för hur mänsklig girighet lett till den katastrofala minskningen av noshörningar i välden. Hennes art är på gränsen till utdöende.”, skriver zoot i ett pressmeddelande.

Så sent som 1960 fanns det över 2 000 nordliga trubbnoshörningar i världen, enligt WWF. Av de fyra noshörningarna som fortfarande lever bor tre på ett konservatorium i Kenya och en bor på ett zoo i USA.  De två noshörningarna som fortfarande är inom fertil ålder har inte kunnat bli gravida, trots försök 2006 och 2007.

► LÄS MER: Noshörningen Sudan är den sista av sin art – får livvakter dygnet runt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur