Från och med januari höjs pensionen. "Det innebär att flesta pensionerna får mer i plånboken" säger Monica Petersson, pensionsexpert på pensionsmyndigheten.
Från och med januari höjs pensionen. "Det innebär att flesta pensionerna får mer i plånboken" säger Monica Petersson, pensionsexpert på pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten kom med en tidig julklapp till landets alla pensionärer. Två dagar innan jul meddelade myndigheten att pensionen höjs med i snitt 430 kronor i månaden från och med januari.

Från och med januari 2016 höjs pensionen för landets pensionärer.

– De får i snitt 430 kronor mer i månaden i månaden. På vissa platser mer på andra mindre, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Enligt myndigheten är det en rad förändringar som kommer att ske. Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 4,2 procent vilket i snitt innebär 450 kronor före skatt.

► LÄS MER: De sålde sina pensioner – startade nytt liv i Frankrike

Premiepensionen som berör 1,31 miljoner pensionärer höjs, traditionell försäkring med 7,5 procent vilket innebär 40 kronor i månaden och fondförsäkringen med i snitt 5,5 procent vilket innebär 29 kronor i månaden.

Garantipensionen sänks medan tjänstepensionen lämnas oförändrad och alla ändringar innebär att den genomsnittliga pensionen höjs med omkring 430 kronor i månaden.

– Att det är fler som jobbar och betalar skatt samt att värdet på aktierna och fonderna ökat har gjort den här höjningen möjlig, säger Monica Petersson.

► LÄS MER: Chefen Lars, 65, går i pension – ger sina anställda miljonbonus

Mer pengar i pensionärernas plånböcker gör dem mer köpstarka. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik