IG Metall är Tysklands, och också Europas, största fackförbund.
IG Metall är Tysklands, och också Europas, största fackförbund.

Efter omfattande strejker har arbetsgivarna gått med på IG Metalls krav på 28-timmarsvecka.

Tysklands största fackförbund IG Metall har drivit igenom kravet på en kortare arbetsvecka, skriver BBC. Avtalet innebär att de anställda nu får möjlighet att gå ner från 35 till 28 timmar i veckan under en begränsad period på två år – det för att kunna vara hemma och ta hand om familjen. Från och med april får de också en löneförhöjning med 4,3 procent. 

Överenskommelsen kommer efter flera endagarsstrejker där tusentals ingenjörer och industriarbetare deltagit. Riksomfattande strejker av den kalibern har inte genomförts sedan 2003 och bland företagen som drabbats är bland andra de tyska industrijättarna Porsche och Daimler – företag som ses som kärnan i den tyska ekonomin.

LÄS MER: Uppgift: Merkel och Schulz överens om koalitionsavtal

– Överenskommelsen utgör en milstople i vägen mot ett mer modernt och självbestämmande sätt att arbeta, sa IG Metalls ledare Jörg Hoffman, enligt BBC.

Avtalet omfattar nästan en miljon anställda i Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland men kan komma att omfatta 3,9 miljoner arbetare i landets industrisektor.

Enligt BBC:s tysklandsreporter Damien McGuinness bör händelsen ses som ett tecken på att det skett en maktförskjutning från arbetsgivare till fackförbund. Enligt honom kan frågan om förkortad arbetsvecka nu komma att sprida sig också till andra sektorer.

LÄS MER: Ny tysk regering rycker närmare

Förra året levererade Tyskland en tillväxt på 2,2 procent – den högsta tillväxten på sex år och bara 5,4 procent av arbetskraften är utan jobb. Men medan ekonomin blomstrat har lönerna enbart ökat med i genomsnitt 0,81 procent de senaste 10 åren, resonerar Damien McGuinness.

Industriarbetarna fick dock inte igenom alla sina krav. Medan IG Metall hävdat rätten till samma lön trots färre arbetade timmar, kommer de anställda som väljer att arbeta 28-timmarsvecka vara tvungna att gå ner i lön enligt avtalet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tyskland strejk