Efter namninsamling och protester från Djurens rätt kommer nu 25 000 möss slippa delta i djurförsök under nästa år. Företaget Merz-Pharma byter metod för att testa sina Botoxprodukter.

De hårda testerna av Botoxprodukterna, som tillverkas av giftet botulinumtoxin, innebär att minst hälften av mössen som ingår i försöken dör. Därför har bland annat Djurens rätt protesterat mot att djur används i försöken.

Tyska Merz-Pharma, som tillverkar Botoxprodukterna Xeomin och Bocouture, skulle enligt planerna använda 35 000 möss i sina försök, bara under 2016. I försöken injiceras preparaten i olika stora doser i mössen och som en följd av det drabbas de av förlamning, nedsatt syn och andningssvårigheter. Tre till fyra dagar senare dör de av kvävning, skriver Djurens rätt.
 

►LÄS MER: Efter protesterna – nu slutar sojajätten med djurförsök


Men efter protester från organisationen och en namninsamling där allmänheten kunnat delta, har den tyska tillverkaren nu valt att gå över till en ny testmetod, som är cellbaserad. Metoden har godkänts av tyska myndigheter och kan nu användas i hela EU. Under 2016 kan djurförsöken minskas med 70 procent, till 10 400 möss, och med 85 procent till året efter, alltså till 5 400 möss.

En del av testerna genomförs utanför EU, och för en del gäller inte det nya godkännandet, alltså kommer inte djurförsöken att helt avslutas.

– Att Merz-Pharma nu övergår nästan helt till djurfria metoder på ganska kort tid är en enorm framgång för vår kampanj. Detta visar att protester lönar sig. Nu fortsätter vi sätta press på företagen Ipsen och Eisai, som halkat efter de andra tillverkarna och fortfarande testar på väldigt många djur, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens rätt, i ett uttalande.
 

►LÄS MER: Karolinska institutet gör nya försök på apor – 23 000 protesterar på nätet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur