I oktober kunde djurrättsorganisationen PETA avslöja att sojaproducenten Kikkoman använt sig av djur för produkttester. Efter en protestaktion som pågått i en månad och samlat in över 100 000 underskrifter har sojajätten nu valt att sluta använda sig av djurförsök.

Den 19 oktober i år kunde djurättsorganisation PETA, People for the Ethical Treatment of Animals, avslöja att sojaproducenten Kikkoman använt sig av kaniner, möss och råttor i experiment för att påvisa hälsoeffekterna av soja. Enligt organisationen ska bland annat råttor ha tvångmatats med soja genom tuber kopplade till magen efter att de halshuggits, och kaniner ska ha påtvingats hjärtsjukdomar genom ohälsosam kost.

► LÄS MER: Segern: Förbud mot djurförsök på schimpanser i USA

PETA lanserade i samband med avslöjandet en kampanj, som innehållit bland annat en namninsamling och protester under hashtaggen #kikkomankills. Kampanjen hade som mål att avslutas med en aktion där aktivister låg namna i pölar av "blodig" sojasås utanför företagets högkvarter i San Fransisco, enligt PR Week.

Innan det kunde ske meddelade dock Kikkoman att de inte längre tänkte använda sig av djur i experiment. På sin webbsida, som uppdaterades under tisdagen, står det bland annat som följande: "Kikkoman är nu inriktade på att testa våra produkter på ett sätt som inte innefattar djur". Detta innebar också att PETA avslutade sin kampanj.

Kikkoman är världens största sojatillverkare och har en omsättning på 30 miljarder kronor varje år.

► LÄS MER: Forskning ska inte ske till vilket pris som helst

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset