Det har varit en riktig höstvecka med regn på flera håll i landet. Men till helgen vänder det. Solen tittar fram och det blir varmare än normalt i september.

Vi har passerat höstdagjämningen och går mot mörkare tider. Men efter en regnig vecka drar sommaren en sista suck i helgen. Det blir högtryck i stora delar av landet och temperaturer högre än normalt.

– I och med lördagen börjar högtrycket över södra Sverige, alltså Götaland, Svealand, södra Norrland och tidvis även norra Norrland, säger Martin Hedberg, meteorolog vid Vädercentralen.

Dessvärre kommer det lite smolk i bägaren för norrlänningarna i form av regn lite senare på lördagen och söndagen.

– Men i södra Sverige är det framförallt högtryck och det kan bli ganska vackert väder som håller i sig i början av nästa vecka, säger Martin Hedberg.

►LÄS MER: De har haft mest rätt om vädret i sommar

Det blir inte bara en solig helg, det blir dessutom varmare än vad det brukar vara i slutet av september. Mitt på dagen kommer det att vara 16 grader på flera håll i helgen.

– Det blir 1–3 grader varmare än normalt för den här tiden på året. I samband med högtryck blir det också klart väder. Då kan det bli dimma och kyligare morgnar, men i gengäld lite varmare mitt på dagen.

Trots att vi befinner oss i slutet av september tror Martin Hedberg att det kan komma fler varma dagar senare i höst, till och med varmare än i helgen.

– Det är snart oktober, så vi får hoppas det inte blir sommar igen. Det är skönt så klart men det passar sig inte riktigt i oktober. Men visst kan det bli någon eller ett par dagar som är varmare än så här, det kan inträffa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder