Tina Hayashida blev utsatt på festivalen We are Sthlm i fjol.
Tina Hayashida blev utsatt på festivalen We are Sthlm i fjol.

Säkerhetsfrågan kring festivaler är mer aktuell än någonsin. I år väntas fler än 50 000 människor besöka Bråvallafestivalen. "Det är otroligt svårjobbat i stora publikhav", säger Rasmus Borgström, insatschef vid Norrköpingspolisen.

Det är särskilt efter händelserna under festivalen We are Sthlm där unga flickor vittnade om systematiska sextrakasserier i publikhavet som polisen i våras vidtog en rad åtgärder för att stoppa sexuella ofredanden mot unga vid publiken.

Under den aktuella Bråvallafestivalen i Norrköping som pågår mellan 30 juni–2 juli säger Rasmus Borgström, insatschef vid Norrköpingspolisen, att de jobbat med att bygga upp en så bra organisation som möjligt.

– Säkerheten är en stor samverkansinsats mellan polisen, sjukvården, räddningstjänsten och inte minst arrangören som är den som är huvudansvarig.

LÄS MER: "7 tips till tonårsföräldrar inför sommarens festivaler"

Han säger att de inte brukar gå ut med specifika siffror kring hur mycket resurser som läggs på eventet, men att de har en kommendering som motsvarar de mål som de satt upp.

– Det är en betydande resurs vi lägger på ordning och säkerhet, och att folk ska kunna känna sig trygga.

Efter de senaste årens händelser på festivaler där flera sexuella övergrepp har anmälts säger Rasmus Borgström att polisen överlag kommer att vara mer uppmärksamma. 

– Det kan vara alltifrån belysning till att vi sätter ordningsvakter vid toaletterna med mera. Sedan är det otroligt svårjobbat vad gäller inne på campingen i ett stort publikhav. Men vi har vidtagit de förebyggande åtgärder som vi kan påverka, säger han och fortsätter:

– En festival med drygt 50 000 besökare kommer alltid att innehålla någon form av risk, men om man tar hand om sig själv och sina kompisar så bedömer vi det som att det ska vara den fest som det borde vara.

LÄS MER: "De vill öka tryggheten på festivaler"

En som blev utsatt för sexuella trakasserier på We are Sthlm-festivalen förra året är Tina Hayashida, 18 år. Hon tror att situationen kommer att bli värre och värre.

– Man är rädd för att det ska hända igen. Man gick runt där kring alla människor och då kunde man få en hand lite vart som helst på kroppen och killar i grupp drog in en i ringar och släppte inte ut en. Jag såg knappt polisen, vi fick hjälp av en vakt en av alla gånger det hände, säger hon.

Hon säger att hon trots händelsen kommer att våga gå på festivalen igen, men nästa gång kommer hon att vara beredd.

– Man är rädd över att bli lämnad själv om man tappar bort sina kompisar. Då blir det obehagligt. Vi har sagt att vi inte lämnar varandra och att vi inte går någonstans utan varandra. Det är det man kan göra. 

Hon och kompisarna kommer till exempel att välja bort att ha på sig klänning.

– Fast jag tycker det är sjukt att man inte kan ha på sig vad man vill utan att folk tar på en.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott