Under en skjutning i början av april i handelsområdet Boländerna i Uppsala dödades en man.
Under en skjutning i början av april i handelsområdet Boländerna i Uppsala dödades en man.

Efter minst tolv skjutningar i Uppsala under det senaste året slår socialtjänsten nu larm om att många ungdomar är rädda och beväpnar sig.

Dödligt våld med skjutvapen i den kriminella miljön har ökat under de senaste åren. Uppsala har haft minst 12 skjutningar bara under året som gått, rapporterar P4 Uppland. Två av dem har varit dödsskjutningar. Den senaste inträffade så sent som i fredags förra veckan när en 30-åring i Stenhagen sköts i huvudet på öppen gata.

Nu slår socialtjänsten i Uppsala larm om att det finns en rädsla bland ungdomar som gör att de beväpnar sig.

LÄS MER: Ny film om skjutningar ska stoppa fördomar

Hilde Wiberg är verksamhetschef för samordningen mellan socialtjänst skola och polis på Uppsala kommun. Hon uppger att det är väldigt många ungdomar som börjat bära kniv och att det ofta handlar om små knivar som göms i kläderna.

Hon har bland annat själv träffat en 12-årig kille som hade kniv på sig.

– Han sa: ”Jag är rädd så jag bär kniv”. Men han hade inte riktigt tänkt över vad som kunde hända om han tog fram kniven, säger hon till P4 Uppland.

Även om skjutvapen är mindre vanligt än kniv så vet många unga även hur de ska få tag på även den typen av vapen, enligt Hilde Wiberg.

– Vanliga tonåringar går ju inte runt med skjutvapen. Däremot vet unga hur lätt man kan få tag på saker. Det tycker jag är en skrämmande utveckling.

LÄS MER: Fler vill lämna kriminella gäng

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset