Skogsbrand i Ljusdal sommaren 2018.
Skogsbrand i Ljusdal sommaren 2018.

Fackförbundet Kommunal har sagt nej till flera tidigare bud från arbetsgivaren men nu är ett nytt avtal klart. "De som ställer upp när Sveriges skogar brinner får nu ett rejält lyft," säger Lenita Granlund på Kommunal.

Kommunal kunde ställa hårda krav på arbetsgivaren på grund av de stora bränderna som härjade i Sverige förra sommaren, enligt Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal. Det förra avtalet ledde enligt Brandmännens riksförbund till att rekordmånga deltidsbrandmän slutade 2017.

LÄS MER: Branden i Ljusdal – nu den största i modern tid

– Vi är nöjda med att arbetsgivarna till slut lyssnade på oss. Jag ska säga som det är. Vårt förhandlingsläge har varit unikt bra. När det brinner i skogarna har det varit uppenbart för arbetsgivarna vilken enormt viktig grupp deltidsbrandmännen är för att Sverige ska ha en fungerande räddningstjänst. Det har gjort att vi nu får ett kollektivavtal med ersättningar långt utöver det så kallade märket på arbetsmarknaden, säger Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Mer betalt

Det nya avtalet som tecknats mellan SKL och Sobona på arbetsgivarsidan och facken BRF, Kommunal och Vision är treårigt.

Avtalet innebär bland annat att den som jobbar extra, utöver sin ordinarie beredskap, får en trettioprocentig höjning. Det motsvarar 1475 kronor extra varje vecka. Dessutom höjs beredskapsersättningen under sommarveckorna och de brandmän som jobbar vid längre utryckningar får bättre betalt.

LÄS MER: Brandinspektörens larm efter torkan: Engångsgrillar kan starta bränder i påsk

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bränder