Värmen kommer tillbaka på fredag – sen blir det kyligare igen.
Värmen kommer tillbaka på fredag – sen blir det kyligare igen.

Sol och 15 grader har bytts ut mot snöbyar och minusgrader. Typiskt aprilväder, enligt meteorologen Martin Hedberg. Men när kommer värmen tillbaka?

För ett par veckor sedan kunde vi njuta av försommarvärme och strålande sol. Det är nu som bortblåst och de senaste dygnen har i princip hela Sverige haft låga temperaturer på dagarna och minusgrader under natt och morgon.

– Det är ganska normalt, det är ett typiskt aprilväder som kommer mellan vintern och våren. Anledningen är att det kommer nordliga, kalla vindar och att det är högtryck. På sommaren gör ett högtryck så att det blir varmt, men på vintern och tidig vår blir det kallt, säger Martin Hedberg.

LÄS MER: SMHI behöver inte längre göra lika pricksäkra prognoser – så här träffsäkra har de varit genom åren

Vädret kommer att vara fortsatt ostadigt och omväxlande i hela landet resten av veckan, men i Stockholm, Göteborg, Malmö och resten av södra Sverige kommer värmen tillbaka på fredag. Om än tillfälligt.

– På fredag blir det upp mot 10-12 plusgrader i södra Sverige och upp mot åtta grader i Norrland. Sen blir det lite kallare, innan temperaturerna börjar krypa uppåt igen, säger Martin Hedberg.

Snön som de senaste dagarna har fallit i de södra delarna av Sverige kommer inte att komma tillbaka, enligt Martin Hedberg. Nästa nederbörd väntas till helgen, i form av regn.

I de norra delarna, från Gävleborg och uppåt, drar det förbi ett stort nederbörd redan på torsdag.

LÄS MER: SVT:s ”vädermamma” avtackad i direktsändning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset