Soligt och kallare väder, det är vad de flesta svenskar har att vänta sig av veckans väder. Arkivbild.
Soligt och kallare väder, det är vad de flesta svenskar har att vänta sig av veckans väder. Arkivbild.

Efter en härligt solig helg i stora delar av Sverige kan de flesta svenskar vänta sig en kommande vecka med ännu mera sol. Samtidigt blir det kyligare i luften.– Nu börjar det bli höstlikt. Man kan räkna med frostnätter kommande dagar, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

Det soliga vädret beror på ett högtryck som kommer växer in västerifrån.

– Nästa vecka ser det också ut att bli ganska soligt i stora delar av landet, i varje fall inledningsvis, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

På måndagen går temperaturerna från knappt 15 grader i söder ner mot nollan i Lapplandsfjällen. Redan på tisdagen blir det lite kyligare i söder, drygt tio grader. I mitten av veckan blir det molnigare i Götaland, delar av Svealand och i fjällen. Högtrycket börjar brytas ner. Resten av landet får soligt fram till helgen, sedan molnar det på även där.

Det har redan varit frostnätter på sina håll i Norrland, men de kommande nätterna blir de vanligare också i Svealand och Götaland.

Fredag den 7 oktober har Britta namnsdag. I en snäv bemärkelse ska en äkta brittsommar inträffa på och runt det datumet. Men en sådan verkar det inte bli i år.

– På fredag ligger temperaturen runt tio grader som högst. Jag skulle väl snarare säga att det är nu som hösten anländer, att det går mot det kyligare hållet. Så det är ingen klockren brittsommar, säger Charlotta Eriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset