Miniräknare behövs knappast om man redan kan svaren.
Miniräknare behövs knappast om man redan kan svaren.

En elev ska på något sätt ha lyckats fota av facit i lärarrummet. Troligt att provet måste göras om, enligt Skolverket.

Många kunde redan svaren när det nationella provet i matte 2b delades ut i gymnasieskolorna. Svaren hade läckt ut i förväg och spred sig med snabb hastighet bland landets elever, rapporterar SVT Nyheter.

– Jag fick signaler om det i morse att det hade läckt, säger Karin Hector-Stahre, enhetschef på enheten för prov och bedömning på Skolverket till Metro.

Enligt uppgift ska en elev i en Stockholmsskola ha lyckats fota av facit i ett lärarrum för att sedan sprida det på nätet. Via mms och sociala medier spreds sedan svaren vidare till elever i andra skolor.

– Det är allvarligt, det är många som gjort provet utan att fuska och det är orättvist mot dem. Det är mycket tid som lagts ner på det här. Man förlorar ju att få en nationell bedömning, säger Hector-Stahre.

Med tanke på spridningen som facit fått är det troligt att provet måste göras om, säger hon.

– Om man bedömer att det har gått så långt finns det en möjlighet att göra ersättningsprov.

Hur stor är den risken i det här fallet?

– Den är förmodligen ganska stor – om det är så att provet är väldigt spritt och man kan få det bekräftat.

Provet som görs om är i sådana fall ett ersättningsprov som är likvärdigt det första provet. 2003 var senast ett nationellt prov blev så spritt att man kunde räkna bort resultatet.

Skolverket kan inte göra en bedömning för varje skola hur spritt provet har varit, utan det är upp till varje enskild enhet om provet ska göras om. Karin Hector-Stahre säger att det kan finnas vissa elver som inte gjort provet än av olika skäl och då bör de nog göra ersättningsprovet.

– Fusk förstör ju egentligen för en själv också samtidigt som det förstör för kamrater, säger Karin Hector-Stahre. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset