Terrorattacken i Köpenhamn var droppen. När polisen kom för att vakta den judiska förskolan 24 timmar om dygnet började föräldrar att ta sina barn därifrån. Ruben Dario insåg att hans tvååriga dotter inte var säker längre.

TT

Polisen behövde införa bevakning på flera platser i Malmö efter terrordådet i Köpenhamn. Här utanför Judiska församlingens lokaler tidigare i år.

Terrordåden i Paris och Köpenhamn gör att många judar i Malmö inte känner att säkerheten är tillräcklig.

Efter attacken mot Lars Vilks, där en oskyldig man dödades, begav sig gärningmannen vidare och dödade även en annan man utanför en synagoga i centrala Köpenhamn. Händelsen ledde till en massiv polisbevakning vid förskolan Chinuch i centrala Malmö. Ruben Dario, 38, hade sin tvååriga dotter på förskolan. Han är själv inte jude men det är hans fru och barn.

Samma dag som Köpenhamns-dådet inträffade tog han och hans fru beslutet att dottern inte var säker på förskolan längre.

– Nog är nog. Vi ville inte att något skulle hända. Vi ville inte att något skulle hända min dotter, säger Ruben Dario.

– Köpenhamn var smärtpunkten. Samma dag som det hände tog vi beslutet att inte ha vår dotter där.

Han säger att specialstyrkor ställdes upp runt förskolan, där barn från 1-4 år går, för 24-timmars bevakning. Kort därefter började fler judiska familjer att följa efter. Antalet barn på Chinuch halverades och Ruben Dario är rädd för att skolan kanske måste stänga på grund av det.

– Vi är inte de första som tar barnen från skolan, säger han.

Ruben Dario kom till Sverige för tolv år sedan. Dottern är född här, i ett land som han tycker är säkert. Men efter händelserna runt om i världen känner han inte igen Sverige längre.

►LÄS MER: Judiska förskolor tappar elever

– Det är ledsamt att det skulle komma till den här punkten, att barnen skulle kunna bli utsatta för någon attack. Det är väldigt synd det som händer. I Sverige är vi inte vana vid sådant här.

Ruben vill poängtera att den judiska förskolan är en bra skola. Han vill inte låta någon skugga falla över den. Där går barn med olika bakgrunder och nationaliteter som dottern fick kontakt med. Och personalen är väldigt pedagogisk, säger han.

Dottern levde där i sin bubbla. I en annan dimension, som Ruben Dario beskriver det. Borta från det hat som sprids runt om i världen.

– Jag tänker att det skulle vara skönt att inte vara påverkad av allt det här.

Många i personalen på förskolan Chinuch är tagna av terrordåden i Paris och Köpenhamn. Förskolechefen Kristina Malm förklarar för Metro att de fått göra om sin verksamhet. Nu är man en avdelning mindre.

– För det första så blev vi ju alla väldigt chockade efter terrordådet i Köpenhamn eftersom det är så nära. Vi blev chockade när vi såg poliserna på gatan utanför förskolan, när de var k-pistbeväpnade. Nu upplever man polisen som en trygghet, säger Kristina Malm.

Hon berättar om hur ordföranden i den judiska församlingen jobbat hårt för att garantera barnens säkerhet. De har haft informationsmöten med föräldrarna om läget. Många känner en oro.

– Jag tycker att man ska vara kvar och visa att vi är en del av samhället, men det är lätt för mig att säga. Jag måste se det ifrån föräldrarnas sida och det är en jättesvår situation.

Hon hoppas att förskolan ska få en fast säkerhetsvakt. Eller kanske en säkerhetssluss.

När Ruben Dario pratar med sina vänner och andra familjer som tagit sina barn från förskolan säger de samma sak om terrordåden: Det var inte oväntat.

– Jag blev ledsen, men inte förvånad. Vi förväntade oss nästan att något sådant skulle hända. Jag blev ledsen för de judiska barnens skull. Jag har många vänner från Syrien och Palestina. Och muslimska vänner. Det här som har hänt är något annat än islam. Det har inget med islam att göra.

– De tycker som mig, de är ledsna över den här situationen. Köpenhamn var smärtpunkten. Då tänkte folk som oss, och det är väldigt, väldigt tråkigt, säger Ruben Dario.

När han pratade med sin fru på kvällen efter Köpenhamnsdådet var de båda överens om att de måste göra något.

– Barnen kunde inte gå ut med läraren. Den känslan, när vi lever i Sverige, den är vi inte vana vid.

Dottern fick stanna hemma i över en och en halv månad. Nu går hon på en kommunal förskola i Malmö.

Ruben Dario har svårt att kommentera hur stämningen är för Malmös judar. Men han säger att många är rädda för att gå till synagogan, som ligger ett stenkast från förskolan.

Har din familj varit med om någon dålig erfarenhet för att de är judar?

– Inga alls, det har aldrig hänt. Min fru och mina barn gömmer inte att de är judar. Som jag berättade förut, folket är här för att bidra till samhället. Vi har folk som är här från Ryssland, Indien, Palestina. Vi är medvetna om våra åsiktsskillnader, men det är inget som kan stoppa oss från att vara vän med dem.

Trots polisanstormningen, trots osäkerheten under de värsta dagarna är han inte på något sätt arg över situationen.

– Det är inte ilska, det är sorg. Det är så onödigt allt som händer, säger Ruben Dario.

Privat

Ruben Dario.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset