Alliansen promenerade gemensamt till sin pressträff i centrala Visby under Almedalsveckan.
Alliansen promenerade gemensamt till sin pressträff i centrala Visby under Almedalsveckan.

Under torsdagen höll Alliansen en pressträff i Almedalen där de presenterade förslag inom brott och straff som de gemensamt vill gå till val på. Hårdare straff, fler poliser och en ny lagstiftning – Lex Fadime – var några av förslagen.

Det har varit turbulent för Alliansen den senaste tiden. Konflikten kring om Sverigedemokraterna borde erbjudas ordförandeposter i riksdagens utskott har spätt på diskussionerna om Alliansens sönderfall.

Men på torsdagen visade Alliansens upp en enad front i Almedalen. De fyra partiledarna valde Socialdemokraternas dag för att presentera de förslag inom brott och straff som partierna gemensamt vill gå till val på i höst.

Förslaget bestod av fyra huvudområden med en rad förslag inom varje: krafttag mot gängen, åtgärder mot sexualbrott, att motverka hedersförtrycket och åtgärder mot vardagsbrottslighet.

LÄS MER: Här hittar du alla Metros partiledarintervjuer

När det gäller gängkriminalitet vill partierna bland annat se hårdare straff för gängmedlemmar, hårdare straff för vapenbrott, vistelseförbud och en speciell enhet inom kriminalvården för unga gängmedlemmar. Partierna vill även öka antalet polisanställda med 10.000 till år 2024, en ökning som även Socialdemokraterna tidigare gått ut med att de vill se.

– Sverige har tappat kontrollen kring det dödliga våldet, sa moderatledaren Ulf Kristersson.

Ett annat av förslagen gäller en ny lagstiftning som rör hedersbrott, en så kallad Lex Fadime. Partierna vill ha en egen brottsrubricering för hedersbrott på plats och vill att straffet ska bli högre för brott som sker i en hederskontext.

Alliansen vill även skärpa straffen för våldtäktsbrott av normalgraden, straffminimum höjs från fängelse i två år till fängelse i tre år.

LÄS MER: Rankning: De är partiet med sämst miljöpolitik: ”Vinklade frågor” 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset