Michael Blaxland på Reseguiden har märkt att priserna sjunkit i takt med sommarvärmen.
Michael Blaxland på Reseguiden har märkt att priserna sjunkit i takt med sommarvärmen.

Det råder högtryck över stora delar av Sverige. Den tidiga sommarvärmen har lett till att priserna på sista minuten-resor nu är lägre än vanligt. ”Just nu är priserna väldigt bra”, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving.

Att maj har varit ovanligt varmt har inte undgått någon. Temperaturer närmare 30-strecket har redan förekommit på flera håll i landet. Förra veckan, då med två dagar kvar av månaden, blev det klart att denna maj månad är den varmaste som någonsin har uppmätts i Sverige, vilket Metro tidigare har skrivit om.

Den gassande solen har bland annat gjort att svensken i lägre utsträckning än vanligt väljer att ta sitt pick och pack för att åka på en solsemester utomlands. Det märks inte minst hos resebolagen, priserna på sista minuten-resor är lägre än de brukar vara den här tiden på året.

LÄS MER: Värmeböljan oroar bönder: ”Regnar det inte snart kan det gå illa”

Michael Blaxland är tillförordnad vd på Reseguiden. Han menar att de har märkt av trenden i att priserna går ner just nu.

– Ja det har vi sett, trenden består av två kombinationer egentligen. Dels är priserna normalt sett lägre de två sista veckorna i maj på grund av att skolavslutningarna närmar sig, en faktor som alltid spelar in. Men i år är det extra påtagligt på grund av värmeböljan i Sverige. Folk tycker att det är rätt skönt att vara hemma, man sätter sig inte och letar sig sol- och badresor, säger han.

Kan priserna öka lika snabbt vid en kallare period?

– Ja, det kan man absolut säga, det blir ofta rätt snabba skiften. Om det ösregnar på midsommarafton är det garanterat att det blir försäljningsrekord, säger Michael Blaxland.

Är det några resor som är speciellt billiga just nu?

– Om man tittar generellt så är det weekendresor till städer som Gdansk och Vilnius. Det har inte så mycket med värmerekord att göra, utan det handlar om att det är lågprisflygen som trafikerar de sträckorna. Det är mer styrt på valuta, man vill åka bort och få ”value for the money”.

”Maj är generellt en bra månad om man vill resa lite billigare”, säger Charlotte Hallencreutz på Ving. Foto: Unsplash

Att få mer för pengarna är en viktig komponent för hur vi väljer resmål, menar han. Valutan kan även översättas till att få ut så mycket sol som möjligt av sin resa.

– Annars är det sol och bad-resor som vi märker störst skillnad på prismässigt. Det är egentligen klassiska resmål, helst ska det vara direktflyg med närhet till sol och bad, fortsätter han.

LÄS MER: Här är de 10 bästa apparna till din resa

Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på resebolaget Ving, är av samma uppfattning. Sista minuten-resorna till Medelhavet är billigare än tidigare.

– De sista kvarvarande platserna rean vi alltid ut, men just nu är priserna väldigt bra.

Att det är billigt i maj är inte ovanligt, menar hon. Pingsthelgen följt av skolavslutningar gör att många inte vill eller kan resa bort i maj. Då sjunker även priserna.

– Maj är generellt en bra månad om man vill resa lite billigare. Men det fina vädret vi har just nu påverkar också. Är det regnigt och kallt som förra året i maj är det klart att fler väljer att åka iväg, särskilt de som kan åka med kort varsel.

Vilka resmål rekommenderar ni om man vill komma undan så billigt som möjligt?

– Runt Medelhavet skulle jag säga. För vår del är det framför allt de resmål vi har flest resor till, som till exempel Spanien, Grekland och Turkiet, säger Charlotte Hallencreutz.

Hit har flest valt att boka sin sommarresa genom Ving

1. Mallorca
2. Rhodos
3. Kreta
4. Cypern
5. Turkiska sydkusten

Källa: Ving

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset