Regnet som väntas falla i helgen är välbehövligt för bränderna, säger meteorologen Martin Hedberg.
Regnet som väntas falla i helgen är välbehövligt för bränderna, säger meteorologen Martin Hedberg.

I helgen kommer äntligen rejäla regnskurar som kan hindra en del av de stora skogsbränderna. "Regnet är välkommet", säger klimatexperten Martin Hedberg.

Skogsbränderna fortsätter att rasa i Sverige. Samtidigt kommer temperaturerna ligga runt 30 grader under både torsdagen och fredagen i stora delar av landet.

Men i helgen kan brandmännen få hjälp av vädret.

Då väntas regnskurar uppstå i östra Götaland, ungefär i nivå med Småland. Regnskurarna kommer spridas uppåt i Sverige under dagen.

– Det är väldigt välbehövligt. Lokalt kan det komma ganska mycket regn i de här regnskurarna, säger meteorologen och klimatexperten Martin Hedberg

LÄS MER: Kvinna eldade i skogsdunge – skuggades och greps

Regnet blir en hjälp i släckningsarbetet

Ett problem med regnet kan dock vara att det samtidigt uppstår blixtar som slår ner och orsakar nya skogsbränder.

Även förra helgen kom det en del regn, men den här helgen blir det större mängder som kan vara till en bättre hjälp i att bekämpa lågorna.

På söndagen kommer ett nytt regnområde in över Sverige.

– Det kommer medföra en stor lättnad i regnsläckningssammanhang, säger Martin Hedberg.

Exakt var regnet kommer att falla är dock ännu för tidigt att säga, enligt SMHI.

”Fantastiskt fint när hela samhället sluter upp”

Vattennivåerna beräknas ligga på ungefär 5-10 millimeter regn. På sina håll kommer lokala skurar ge ännu mer nederbörd. Men det räcker inte för att släcka bränderna.

– För att verkligen släcka behövs det mer vatten. Men regnet kommer säkerligen förhindra spridningen eftersom vegetationen blir blöt. Allt vatten är välkommet i det här läget, säger Martin Hedberg.

Meteorologen Martin Hedberg vill även passa på att skicka en eloge, både till de människor som arbetar med släckningsarbetet och allmänheten som ställt upp med hjälp, sovplatser och mat.

– Det är fantastiskt fint när hela samhället sluter upp i och med bränderna. Det är så det ska vara. Det är vi människor i samhället som gör samhället och som måste ta i när sådana här saker händer, säger han.

LÄS MER: Nya vädervarningen: Nu kulminerar värmepuckeln 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset