Janina Näslund, 26, anordnar nu joggingträffar för de som känner sig oroliga för att träna ute på kvällarna.
Janina Näslund, 26, anordnar nu joggingträffar för de som känner sig oroliga för att träna ute på kvällarna.

När Janina Näslund i Sundsvall uppmärksammade att flera invånare känner sig oroliga efter den senaste tidens händelser i staden så tog hon saken i egna händer. Nu anordnar hon ”joggingträffar” för sundsvallsborna.

Två händelser har skakat Sundsvall den senaste tiden – i början på september mördades en småbarnsmamma och senast i lördags våldtogs en kvinna i 20-årsåldern när hon var ute och sprang.

Janina Näslund, 26, driver en pole dance-studio i Sundsvall och mellan lektionerna pratar hon med både kvinnor och män om det som har hänt.

– Folk blir rädda för att gå ut själva, säger Janina Näslund till Metro.

►LÄS MER: ”Kvinnor springer på grund av män” – nu hyllas Johns inlägg på nätet

I söndags vaknade hon upp till rubrikerna om våldtäkten och läste en kommentar som fick henne att fundera.

– Någon hade skrivit och frågat vad tjejen gjorde ute den tiden på kvällen och då blev jag less. Jag känner att man ska kunna vara ute när man vill. Och om man inte vågar det längre, så kan man försöka dra ihop ett gäng.

Sagt och gjort – i en grupp på Facebook startade hon ett initiativ till ”joggingträffar” där de som känner sig oroliga kan vara med och träna kvällstid, någonting som Sundsvalls Tidning var först med att skriva om. Gruppen kommer träna varannan torsdag och varannan söndag.

►LÄS MER: Joakim, 20, hyllas efter skräckmötet i löparspåret

– Om man går, joggar eller springer spelar ingen roll, men då vet man i alla fall att det finns ett gäng i området. Man ska veta att man inte är själv.

Hon uppmanar fler att starta liknande grupper och menar att det inte behöver vara svårare än att börja med att bjuda in sina vänner.

– Responsen har varit helt galen. Jag har fått massa mail, kommentarer och delningar. Det verkar som att det här var någonting som behövdes, säger Janina Näslund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset