Sony tillsammans med Ellinor Krogh, hundskötare på Hundstallet.
Sony tillsammans med Ellinor Krogh, hundskötare på Hundstallet.

Hunden Sony, 8, omhändertogs efter att ha suttit instängd i en lägenhet i två månader. Han var mager och sjuk efter den extrema vanvården men överlevde mot alla odds. Nu söker han ett nytt hem – men ingen vill ta hand om honom.

Urban Brådhe

I våras hittades två hundar av Amstaff blandras i en lägenhet i södra Stockholm. De var svårt sjuka och undernärda efter att ha levt ensamma i bostaden i två månader.

Urban Brådhe

Sony har hämtat sig bra.

Urban Brådhe

Nu söker Sony ett nytt hem. Men trots att nästan ett halvår har gått sedan han påträffades har ingen velat ta hand om honom.

I våras hittades två hundar av Amstaff blandras i en lägenhet i södra Stockholm. De var svårt sjuka och undernärda efter att ha levt ensamma i bostaden i två månader – att de överhuvudtaget lyckats hålla sig vid liv berodde på att de fått i sig vatten från en vattenläcka och matats genom brevinkastet. Den ena av dem, en tik, var så illa medtagen att hon fick avlivas men Sony, 8, överlevde mot alla odds.

– Vi gav honom en chans och i dag mår han bra. Nu är han en otroligt social och glad kille som alltid välkomnar en på morgnarna, säger Ellinor Krogh, hundskötare på Hundstallet.

►LÄS MER: Ingen vill adoptera hunden Bless – hon ser för ledsen ut 

Nu söker Sony ett nytt hem. Men trots att nästan ett halvår har gått sedan han påträffades har ingen velat ta hand om honom.

– Det har inte varit något intresse alls för Sony vilket är väldigt tråkigt eftersom det är en otroligt härlig kille, säger Ellinor Krogh, och fortsätter:

– Men han är åtta år och en amstaff-blandning och de raserna är tyvärr inte så populära, säger hon.

►LÄS MER: Få vill adoptera svarta hundar

Hundstallet uppmanar nu de som kan tänka sig att ge Sony ett hem att höra av sig till dem. Enligt Ellinor Krogh har det lagts ned ett stort arbete för att återanspassa Sony till ett vanligt liv. Men den som tar sig an honom måste uppfylla vissa krav, till exempel att inte ha andra hundar eller andra husdjur, understryker Ellinor Krogh.

– Vi vet inte riktigt hur han har levt tidigare men det har helt klart varit traumatiskt att sitta instängd och ensam så länge. I början var han en hund som var väldigt osäker i hanteringen. Han har tyckt att det har varit jobbigt att träffa mycket människor men med den träning vi har lagt ned ser vi att han gjort väldigt stora framsteg, säger hon.

– Han är kärleksfull och otroligt kärvänlig. Han vill gärna gå långa promenader och mysa i soffan. Men han är också väldigt morgontrött och vill ha en del ensamtid.

I samband med omhändertagandet inledde polisen en förundersökning om djurplågeri och brott mot djurskyddslagen mot den misstänkte hundägaren.

►LÄS MER: Svårt hitta hem åt svarta katter

Rekordmånga hundar omhändertagna i sommar

Sony är långt ifrån den enda hunden i Stockholm att inte ha något fast hem. Enligt Margite Nordenstam, verksamhetschef för Hundstallet, är antalet omhändertagna hundar i Stockholm just nu rekordstort.

– Vi har fått in så otroligt mycket hundar under sommaren, det är inte klokt. Det har bara strömmat in hundar av alla de slag. Man tror nästan inte att det är sant, säger hon.

Hundstallet kommer därför att hålla ett öppet-hus den 6 september där de som vill kan komma förbi och träffa hundarna.

– Många är hittehundar. Vi får nästan känslan av att folk släpper ut sin hund när de inte vet hur de ska passa hunden över sommaren, säger Margite Nordenstam.

Men många har även omhändertagits av polisen.

– Sen är det mycket problem under sommaren, polisen städar upp så att säga. Många har problem och då är det tyvärr också hunden som råkar illa ut.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset