Colombias president Juan Manuel Santos och Farc-ledaren Timoléon Jiménez skakar hand under ceremonin i Cartagena.
Colombias president Juan Manuel Santos och Farc-ledaren Timoléon Jiménez skakar hand under ceremonin i Cartagena.

Den colombianska regeringen och Farc-gerillan har nu undertecknat ett historiskt fredsavtal – för att få slut på mer än ett halvt sekel av strider i Colombia.– Vi håller på att återfödas för att starta en ny era av försoning och fredsbyggande, sade Farc-ledaren Timoleón Jiménez.

Presidenten Juan Manuel Santos och Farc-ledaren Jiménez undertecknade avtalet vid en högtidlig ceremoni i staden Cartagena i närvaro av internationella dignitärer, däribland Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

När avtalet var påskrivet utbröt ett högt jubel bland gästerna, som uppmanats att klä sig i vitt dagen till ära.

Presidenten hälsade Farc-rebellerna välkomna till demokratin.

– I dag upplever vi glädjen i en ny gryning för Colombia. Detta är ett nytt steg i vår historia – en tid av ett land i fred, sade president Juan Manuel Santos Santos under ceremonin.

– Det är slut på krig med vapen, och en diskussion om idéer har börjat, sade Farc-ledaren Timoleón Jiménez, som också bad offren om ursäkt.

– I Farcs namn ber jag om ursäkt till alla offer för konflikten, för den smärta som vi kan ha orsakat under detta krig, sade han.

Margot Wallström twittrade strax efter undertecknandet:

"En historisk dag inte bara för Colombia, utan för hela världen. Fredsavtalet har undertecknats", skriver hon.

Innan ceremonin meddelade EU att de tar bort Farc från sin terrorlista, vilket innebär ett tillfälligt upphävande av EU:s sanktioner mot Farc.

Konflikten i Colombia har dödat mer än 260 000 människor. 45 000 saknas och nästan sju miljoner har tvingats fly sina hem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset