Påfågeln Hans har varit borta i över en vecka nu och ägarna börjar bli oroliga eftersom han inte klarar sig utan vatten och mat.
Påfågeln Hans har varit borta i över en vecka nu och ägarna börjar bli oroliga eftersom han inte klarar sig utan vatten och mat.

Påfågeln Hans är borta. Han försvann från sitt hem i Vallentuna för en vecka sedan och ägarna misstänker att han har blivit stulen. Händelsen är nu polisanmäld. ”Han måste få i sig vatten och mat”, säger ägaren Nicole Roma.

Privat

Nicole Roma, djurvårdare på Solgläntans kattpensionat.

En udda efterlysning är utfärdad i Grävelsta utanför Vallentuna. Påfågeln Hans är försvunnen. Lappar sitter uppe i hela Vallentuna och alla i staden vet om att påfågeln är borta. Hans försvann natten till söndag den 17 maj.

– Förra helgen så var han bara borta. Det är antingen om ett väldigt stort djur kommit och skrämt bort honom eller så har någon tagit honom, säger Nicole Roma, som är en av ägarna till påfågeln.

Hans går lös på gården på dagarna tillsammans med sin fru Greta och deras lilla son. Nicole öppnar buren varje morgon och stänger varje kväll. Men så för en vecka sedan kom Hans inte när hon kallade. 

– Man ropar ”birdie” och då kommer han springande i kanonfart. Men då kom han inte.

Och det märks på Greta att hon är orolig när Hans är borta.

– Hon går runt och letar, hon hoppar upp på terrassen och sitter där. Hon varit på alla deras favoritplatser på tio minuter. Hon är inte alls lika tillgiven mot oss. De går ju alltid i par livet ut, när den ena dör brukar de inte skaffa sig en ny partner.

– Vi är flera som jobbar här och det är jättetomt, han är väldigt pratglad sitter och visar upp sig och får matrester vid lunchen.

►LÄS MER: 41 hundar och deras ägare borta

Gården i Grävelsta är ett katthem men där finns också höns som Hans hjälper till att vakta. Han kom till gården efter att ha blivit illa behandlad hos sin förra ägare på Ekerö.

– Han blev som en gårdskatt med våra höns, det visade sig vara en bra vakthund. Han är jätteduktig på att skydda och jaga bort räven, säger Nicole.

Eftersom Hans befinner sig i en stor inhägnad tillsammans med hönsen misstänker Nicole att påfågeln har blivit stulen. Händelsen är polisanmäld. Och hur ser han ut? Som en påfågel.

– Han är väldigt stor och han är verkligen knallblå.

Nicole är orolig för honom eftersom Hans inte klarar sig länge utan föda. Samtidigt kan värmen bli förödande.

– Just nu är klimatet så att han klarar sig, men blir det för varmt så kommer han att dö. Han måste få i sig vatten och mat. Just nu när det inte är gassande sol klarar han sig. Annars kommer han att dö av vätskebrist. Kylan är inga problem.

Alla i området vet om att Hans är borta och nästa steg i att hitta honom blir att organisera en skallgångskedja, säger Nicole Roma. Hon tar gladeligen emot tips som kan hjälpa dem att hitta Hans.

– Jag hoppas verkligen ingenting har hänt honom, säger Nicole Roma.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset