Är du utåtriktad och självsäker? Grattis, då har du lätt att få jobb. Men om du är eftertänksam och inte så spontan riskerar du att bli underskattad vid en intervju. Det visar en undersökning från testleverantören Cut-e.

Gustav Gräll

Henric Bruvik, psykolog på Cut-e. 

Vid ett första möte är det inte de smartaste som premieras, utan de som är mest utåtriktade och självsäkra. Det visar en studie som testleverantören Cut-e gjorde i samband med senaste Trainee­dagen, en konferens som sammanför studenter och företag. 

Innan konferensen fick studenterna göra psyko­metriska test, bland annat för personlighet och logik, det vill säga intelligens. Före­tagen fick inte se test­resultaten, men angav i ­slutet av dagen vilka studenter de var mest intresserade av. 

Det visade sig att kandidater som rankat högt på social självsäkerhet, ledning, och resultatorientering hade tre gånger större chans att bli utvalda av företagen än de som inte gjorde det. Personlighetsdraget efter­tänksam hade ett negativt samband med att bli utvald, medan logisk förmåga, det vill säga intelligens, inte gjorde någon skillnad. 

– Vi kan alltså inte förvänta oss att vår intelligens eller andra viktiga egenskaper ska lysa igenom vid första mötet eller jobb­intervjun. Om du är introvert, det vill säga eftertänksam och inte så spontan, bör du därför förbereda dig så att du kan agera mer ­utåtriktat, konstaterar ­Henric Bruvik, psykolog på Cut-e.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset