Jan Egeland. Bilden är från i slutet av augusti.
Jan Egeland. Bilden är från i slutet av augusti.

FN återupptar inte hjälpsändningarna i Syrien innan de kan lita på att konvojerna fredas från nya flygattacker, säger Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i landet, efter måndagens bombning av en konvoj i närheten av Aleppo.

– Det är helt fruktansvärt, det är det allvarligaste angreppet hittills på våra hjälpkonvojer i Syrien. Det har tidigare skett många förfärliga angrepp på sjukhus, skolor och hjälparbetare, men nu har man nått en ny bottennivå, säger Jan Egeland, som fortfarande inte fått bekräftat vilket lands flygvapen som ligger bakom.

Hjälpsystem i kris

Han vill inte spekulera i huruvida attacken var avsiktlig eller ett misstag.

– Vi ger alla parter ordentlig information i förväg om var och när vi åker, hur många lastbilar som ingår i konvojen och hur de är märkta. Ändå har det skett ett angrepp från luften, vilket innebär att man inte har gjort någonting för att följa upp våra notifikationer. Det försätter hela hjälpsystemet i en djup kris. Vi frågar oss om vi kan lita på myndigheterna när vi får tillåtelse att hjälpa civila på andra sidan frontlinjen, säger Egeland.

Djupfryst stämning

Den 59-årige norrmannen, som även är generalsekreterare för biståndsorganisationen Norska flyktingrådet (NRC), förbereder sig som bäst inför onsdagens möte i Genève när TT når honom över telefon. Där ska han träffa representanter för 17 länder som ingår i den internationella stödgruppen för Syrien (ISSG), däribland Ryssland och USA, men även nyckelländer i regionen som Saudiarabien och Iran. Samarbetsklimatet har blivit "väldigt mycket sämre" under de senaste dygnen, men bombningen kan också göra det ännu mer angeläget att förhandla fram en varaktig vapenvila, förklarar han.

– Mitt huvudbudskap är att vi behöver ett rysk-amerikanskt ledarskap för att ta oss ur krisen, det är inte Norge, Sverige eller Mongoliet som kommer att få in parterna på ett bättre spår, säger Egeland.

0 0 #000000 0
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset