Polisen i Egypten, på bilden syns Kairo, använder fejkkonton på dejtingappar för att hitta HBTQ-personer och gripa dem. (Bilden är ett montage)
Polisen i Egypten, på bilden syns Kairo, använder fejkkonton på dejtingappar för att hitta HBTQ-personer och gripa dem. (Bilden är ett montage)

Hundratals HBTQ-personer har gripits av polis i Egypten de senaste åren. I flera fall har polisen använt fejkade konton i dejtingappar för att kunna jaga och hitta människor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Över 200 homo-, bi-, trans- och quuerpersoner har sedan 2013 gripits i Egypten. De flesta är homosexuella män som polisen tagit kontakt med på dejtingsidor och dejtingappar enligt siffror från människorättsorganisationen Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), rapporterar Ekot. 

– Man kommer överens om att träffas via en dejtingsida, men på dejten kommer istället flera poliser. Sedan använder de chattloggarna som bevisning i rättegången mot dig, säger Dalia Abdel Hamid som är utredare på EIPR till Ekot.

LÄS MER: North Carolina inför "extrem" anti HBTQ-lag

Hur många som gripits på detta vis är oklart, mörkertalet anses vara stort. Homosexualitet är inte olagligt i Egypten, men lagen är otydligt utformad och människor kan dömas ändå, bland annat för ösedlighet. Myndigheter hänger ofta ut dömda HBTQ-personer med namn och bild i tabloidpressen, i avskräckande syfte. Men även för att visa på sin handlingskraft. Följden av myndigheternas agerande är att människor är rädda för att använda dejtingappar. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om HBTQ