Så här såg det inte ut i fredags.
Så här såg det inte ut i fredags.

På sociala medier sprids nu bilder som påstås visa hur Eiffeltornet i Paris under fredagen lyste upp i svenska flaggans färger. Det stämmer att Eiffeltornet släcktes under fredagen i sympati med offren av attacken i Stockholm, men bilden som sprids är egentligen från fotbolls-EM 2016, när Eiffeltornet varje dag lystes upp i det lag som för dagen fått mest stöd för sociala medier.

”Alla länder tycker terrorbrott är oförlåtligt medan Sverige tycker vi borde förlåta. Paris har tänt Eiffeltornet med svenska flaggan”, skriver en person på sociala medier i ett inlägg som hundratals gillat.

Bilden visar Eiffeltornet upplyst i svenska flaggans färger, och sprids nu brett på sociala medier. Flera påstår att bilden visar hur Eiffeltornet lysts upp i solidaritet med Stockholm efter terrordådet som ägde rum under fredagen.

LÄS MER: Rustam, 38, hängdes ut som misstänkta 39-åringen – utan belägg

Det stämmer att Eiffeltornet släcktes under fredagen för att visa stöd för offren av attacken i Stockholm. ”Jag kommer släcka mina ljus idag vid midnatt, för att visa mitt stöd för offren av attacken i Stockholm”, stod det på Eiffeltornets officiella twitterkonto.

Men Eiffeltornet lyste inte i svenska flaggans färger. Bilden som visar hur Eiffeltornet lyser blått och gult är egentligen från 2016.

Det var i samband med fotbolls-EM i Frankrike som sponsorn Orange varje dag lyste upp Eiffeltornet efter flaggan som tillhörde det lag som fått mest stöd på sociala medier under dagen. Det framgår på Oranges webbsida.

Bilden är en skapad för att visa hur det skulle se ut om den lystes upp i Sveriges färger, och Viralgranskaren kan inte bekräfta att Eiffeltornet någon gång faktiskt lystes upp i Sveriges färger.

Det här är inte första gången Eiffeltornet släckts för att uppmärksamma ett terrordåd. Efter Londonattacken i mars skedde samma sak.

LÄS MER: Flera obekräftade uppgifter spreds timmarna efter dådet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset