Albin Ekdal. Arkivbild.
Albin Ekdal. Arkivbild.

När det politiska klimatet hårdnar i världen bör fotbollsspelare och andra idrottare göra mer, tycker Albin Ekdal.– Framför allt inte bara svara superdiplomatiskt på alla frågor och säga att "det angår inte oss", utan ha en åsikt och ta ställning, säger han.

Det svenska fotbollslandslaget fick, som många andra, en smärre chock när de under förberedelserna inför VM-kvalet mot Frankrike vaknade upp till nyheten att Donald Trump valts till USA:s näste president.

– Som många andra undrar man vad som ska hända nu. Det känns lite obehagligt när en sådan man har så pass mycket makt, säger Albin Ekdal.

– Hans uttalanden är allt annat än snygga. Han verkar ha fokus på fel saker, att bygga murar och stänga gränser i stället för att försöka bygga broar.

Vill påverka

Det amerikanska valet har, förstås, diskuterats även i fotbollslandslaget.

– Jag har försökt att hänga med någorlunda. Även om Hillary Clinton var rätt så hatad så tyckte jag ändå att hon verkade vara en bättre presidentkandidat med sina många år som politiker. Trump kändes inte som rätt man att styra USA, säger Ekdal, som också oroas av de politiska tongångarna i Sverige och övriga Europa.

– Det händer ju skit varje dag. Det finna mycket grejer vi måste ta tag i på den här jorden och då känns det inte rätt att världens mäktigaste land får en president som Trump som absolut inte verkar vara den medmänniska som man behöver i såna här tider.

Albin Ekdal tycker att idrottare kan och bör använda sina röster för att försöka göra skillnad.

– Jag tror vi kan göra en del. Inte bara som idrottspersonligheter kanske vanligtvis gör och lägger det på andra.

Fler oroliga

Även andra svenska idrottsstjärnor reagerar med bestörtning på Donald Trumps valseger i USA.

– Det var en tung morgon att vakna upp till, säger längdskidstjärnan Charlotte Kalla till NSD och berättar att det amerikanska presidentvalet var ett samtalsämne på träningen.

– Jag träffade Björn Sandström (klubbkompis i Piteå Elit) på fjället i dag och vi konstaterade att det var i början på maj vi började prata lite om Hillary och Trump. Det var typ första träningslägret inför säsongen. Och nu är det sista träningslägret inför säsongen.

Den alpina legendaren Anja Pärson på Twitter:

"Känns som man vill släcka lampan och somna om igen!!".

Fotbollsstjärnan Nilla Fischer:

"Herregud, Trump som president. Kan inte förstå att det är sant, känns overkligt hemskt".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset