Albin Ekdal, omplåstrad och spelsugen inför VM-kvalmatcherna mot Luxemburg och Bulgarien.
Albin Ekdal, omplåstrad och spelsugen inför VM-kvalmatcherna mot Luxemburg och Bulgarien.

Fotskada, en sparkad tränare och bara en inspelad poäng på sex matcher.Albin Ekdals höst i Hamburg har hittills varit?– Tuff. Men det är inte någon unik situation och jag har varit med om det förut, säger landslagsmittfältaren.

Den förra VM-kvalmatchen mot Nederländerna (1–1) missade Albin Ekdal på grund av en kraftigt stukad fot. Nu, inför mötena med Luxemburg och Bulgarien, är han tillbaka i Blågult utan värre skavanker än ett ihopsytt jack i pannan.

– Jag fick en armbåge i lördags och fick sådana där metallstygn på planen, och sedan vanliga stygn efteråt. Det var inte så kul, men det är sånt som händer, säger Ekdal, som fått tre matcher i benen sedan fotskadan.

– Det är klart att jag inte är på topp efter en hel månads frånvaro. Jag är väl på väg till någon slags form, men utan kontinuitet så är det svårt att prestera hela tiden. Men jag känner ändå att jag är på den nivån att jag kan vara med och spela och bidra.

Tränarbyte

Förutom blodvite bjöd lördagen på 71 minuter speltid en 0–2-förlust mot Hertha Berlin – Hamburgs femte raka förlust. Enda poängen hittills kom mot Ingolstadt, ett av de andra bottenlagen, i premiäromgången.

Hamburgs ledning fick nog redan efter fem omgångar och sparkade tränaren Bruno Labbadia. I förra veckan fick den tidigare Hoffenheim-tränaren Markus Gisdol ta över, men den direkta effekten uteblev.

Ekdal fick spela från start, men för klubbens andre svensk Nabil Bahoui betydde tränarbytet att han förpassades från startelvan i matchen innan mot Bayern München till att inte ens vara med i matchtruppen.

– Jag hade en bra relation med Bruno Labbadia och spelade mycket under honom. Om det var rätt eller inte får tiden utvisa, säger Ekdal.

– Vi har haft nye tränaren i en vecka, max. Men förhoppningsvis kan det bidra med något positivt.

Svårt med lätt motstånd

Förbundskaptenen Janne Andersson vill mot framförallt Luxemburg på fredag se mer kreativitet och mer av ett eget spel än senast mot Nederländerna. Det kan betyda en stor roll för Ekdal, som med sina 25 landskamper är en av de mer erfarna mittfältarna i den i allmänhet relativt oerfarna truppen.

– En innermittfältare är ju en spelare som ska hålla i bollen och styra, så det tror jag absolut att jag kommer kunna bidra med. Speciellt de här två matcherna som kommer så kommer vi nog vara mer bollförande. Holland är ju ett skickligt lag och gillar att ha mycket boll. Det blir mer "possession" för oss nu.

TT: Hur är det att möta de här lite enklare lagen?

– Det är svårt, när de försvarar sig med tio man på egen sista tredjedel. Man får vara glad om man får ett tidigt mål, men det är inte sällan det dröjer till 60:e innan man får in ett.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset