SD:s Kent Ekeroth säger att han är kritisk till både Ryssland och Putin. Arkivbild.
SD:s Kent Ekeroth säger att han är kritisk till både Ryssland och Putin. Arkivbild.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth tycker att Egor Putilovs fastighetsaffär "låter skum" och berättar också för Svenska Dagbladet att han – tvärtemot sin avstängde pressekreterare – är kritisk till både Ryssland och Putin.

Det har stormat kring Sverigesdemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth på sistone. Anledningen är två personer som Ekeroth ska ha rekryterat till SD:s partikansli: den avhoppade tjänstemannen med pseudonymen Egor Putilov och den av partiet nu avstängde Dick Abrahamsson, Ekeroths politiske sekreterare.

Egor Putilov har använt sig av fyra–fem olika alias och har av experter utpekats som en säkerhetsrisk på grund av fastighetsaffärer med en dömd rysk brottsling. Dick Abrahamsson har använt Facebook för att sprida rysk propaganda och Putinvänliga uttalanden.

Förnekar rekrytering

Men Ekeroth själv har inte uttalat sig om saken – förrän nu.

I en intervju med Svenska Dagbladet förnekar Ekeroth att han låg bakom anställningen av Egor Putilov. Han säger också att han inte har sett några kopplingar mellan Vladimir Putin och Putilov. Däremot tycker han att den fastighetsaffär som Putilov varit inblandad i "låter skum".

– Men när vi anställde honom gick han genom den vanliga rekryteringsprocessen som alla gör med säkerhetskontroller och hela faderullan, säger Kent Ekeroth till SvD och tillägger att han inte har jobbat med Putilov på kansliet.

Kritisk till Putin

Vad gäller den avstängde Abrahamsson säger Ekeroth att han har en annan bild av Ryssland och Putin än vad Abrahamsson har.

– Men hans privata åsikter på hans privata Facebook ser inte jag som relevant i det arbete han gjorde åt mig, eftersom det varken handlar om försvarspolitik eller utrikespolitik i mitt utskott, säger Ekeroth till SvD.

Ekeroth berättar också om sina åsikter om Ryssland och Putin.

– Jag är kritisk till både Ryssland och Putin, jag litar inte på dem för fem öre. Jag har aldrig gjort det. Jag har en väldigt kritisk syn, precis som partiet har, säger Ekeroth till SvD.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset