I en motion föreslår Kent Ekeroth (SD) en ökad bevakning över Öresund och föreslår drönare.
I en motion föreslår Kent Ekeroth (SD) en ökad bevakning över Öresund och föreslår drönare.

Riksdagen debatterade förslaget om id-kontroller i dag. I en motion föreslår Sverigedemokraterna att drönare ska sättas in för att upptäcka flyktingar som tar sig över Öresund med båt, skriver Aftonbladet. ”Det var ett exempel i motionen”, säger Kent Ekeroth till Metro.

I dagens riksdagsdebatt lade Sverigedemokraterna fram en motion där de vill stärka bevakningen av Öresund. Exempelvis med hjälp av drönare. 

– Det finns en risk när man inför gränskontroller att man kommer att försöka ta sig in på andra sätt, till exempel med båtar, och den svenska kustbevakningen är inte så omfattande i dag. Man måste förstärka den och även införa till exempel drönare för att kontrollera om båtar försöker ta sig över från Danmark till Sverige, säger Kent Ekeroth (SD) till Aftonbladet. 

► LÄS MER: Gränskontroller införs på Kastrup 

När Metro får tag i honom och frågar om förslaget säger han att det bara är ett exempel på hur partiet anser att kustbevakningen ska stärkas. 

– Jag är ingen expert, men någon teknisk lösning borde utredas för att förhindra att de kommer med båtar, säger Kent Ekeroth. 

Är det något som ni vet händer nu?

– Nej, men det har man ju läst om ett par gånger. Man bör vara tidigt ute. Då är systemen på plats. Vi vill utreda vilka tekniska lösningar som behövs.

► LÄS MER: Barn undantas från id-krav

I debatten mötte förslaget kritik, skriver Aftonbladet. Bland annat från den tidigare justitieministern Beatrice Ask (M). 

– Ni sverigedemokrater har varit emot invandrare och flyktingar per definition så länge jag kan erinra mig. Det är hela er livsluft, sa hon enligt Aftonbladet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset