SD-politikern Kent Ekeroth tar timeout från riksdagens justitieutskott. Arkivbild.
SD-politikern Kent Ekeroth tar timeout från riksdagens justitieutskott. Arkivbild.

SD-politikern Kent Ekeroth tar timeout från riksdagens justitieutskott, enligt ett pressmeddelande från partiet.

"Låt oss hoppas att detta blir ordentligt utrett så att vi kan fokusera på politik igen. Jag håller med om Jimmie Åkessons bedömning. Tills vidare kommer jag inte att företräda Sverigedemokraterna i justitieutskottet", säger Ekeroth i en kommentar.

På torsdagen sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att det inte är lämpligt att sitta i justitieutskottet samtidigt som man är föremål för en förundersökning för misstänkt misshandel.

Bråk utanför nattklubb

Kent Ekeroth ska enligt en polisanmälan ha slagit en man i ansiktet utanför en nattklubb nära Stureplan i Stockholm natten mot torsdagen. Mannen ska dessförinnan ha sagt något provokativt till Ekeroth sedan riksdagsledamoten blivit nekad inträde till klubben. Ekeroth hävdar å sin sida att han handlade i självförsvar och har gjort en motanmälan.

En förundersökning har inletts. Chefsåklagaren Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammaren uppger att utredningen om Ekeroth och krogbråket väntas bli klar om cirka två veckor.

– Vi hanterar ärendet skyndsamt men det är inte högprioriterat. Det rör sig om en inte särskilt komplicerad vardagshändelse som tyvärr är ganska vanlig i krogköer. Men med tanke på att den ena parten är riksdagsman är den givetvis lite speciell, säger hon till Dagens Nyheter.

Påverkar inte väljarna

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och medarbetare på den borgerliga tankesmedjan Timbro, tror inte att Ekeroths timeout kommer att betyda särskilt mycket för SD.

– Jag tror inte att det har någon större betydelse vad gäller opinionsstöd eller arbetet framöver politiskt. Det är inte heller så att Ekeroth slutar, han kommer att vara kvar i riksdagen. Men det är första steget i riktning mot att han får minskad vikt i partiet, säger Johansson Heinö till TT.

Han tror inte heller att det kommer att påverka väljarnas sympatier.

– Sverigedemokraterna har genomlevt väldigt många skandaler på person- och partinivå och det har inte haft effekt i något fall hittills.

"Ska inte ränna runt på stan"

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till TT att förundersökningen nu måste ha sin gång.

– Men rent allmänt tycker jag att riksdagsledamöter inte ska ränna runt på stan halv tre på natten, säger Johansson.

Kent Ekeroth har redan tidigare tagit en timeout från utskottet i samband med den så kallade järnrörsskandalen. Då tyckte han även själv att det var olämpligt att han satt i just det utskottet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset