Börshuset i Stockholm, där Svenska Akademien utför sitt arbete.
Börshuset i Stockholm, där Svenska Akademien utför sitt arbete.

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet kopplat till Svenska Akademien, skriver de i ett pressmeddelande.

Turerna kring Svenska Akademien fortsätter. Efter de senaste veckornas avhopp och spekulationer kring kulturprofilen Jean-Claude Arnault skriver nu Ekobrottsmyndigheten att de inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet kopplat till Svenska Akademien, lett av chefsåklagare Jan Tibbling.

Förra veckan överlämnade Akademien handlingar till polisen, rörande den misstänkta brottsligheten, och i fredags gick Ekobrottsmyndigheten ut med att de tagit emot handlingar från Svenska Akademien.

”På grund av det stora allmänintresset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredningen har jag valt att bekräfta att en förundersökning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera. Uppgifter om brottsmisstankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommenteras”, säger Jan Tibbling,  i pressmeddelandet.

LÄS MER: Majoritet i Svenska Akademien vill inte polisanmäla – trots uppmaningen

Det finns i dagsläget ingen tidsplan över hur lång tid utredningen kommer att ta, skriver de.

”De personer som skickat in en begäran om att få ta del av handlingarna kommer att få svar under dagen med anvisningar om hur utlämnandet av handlingarna ska gå till rent praktiskt. Det som händer framöver är sedvanligt utredningsarbete”, säger chefsåklagare Jan Tibbling.

LÄS MER: Krisen i Svenska Akademien i fem punkter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset