Efter flykten – en artikelserie där du får möta människorna bakom siffrorna och läsa om deras väg in i det nya livet. Metro har samlat korta berättelser från de som flytt krigets Syrien – om viljan att leva och utvecklas i ett nytt land.

Gustav Gräll

”Jag träffade väldigt många högutbildade människor, men det var svårt att hitta jobb som matchade deras utbildning. Det har varit likadant för mig.”

Emy, 25 år, från Aleppo.

I Syrien levde jag ett fantastiskt liv. Jag hade allt man kan önska sig och kunde aldrig föreställa mig att flytta, inte förrän kriget bröt ut. Då hade jag precis blivit klar med min fyraåriga examen i ekonomi, så när jag kom till Sverige började jag att söka jobb.

Först trodde jag att personnumret var det viktigaste, men nu inser jag att inkomst, erfarenhet och kontaktnät betyder allt. Det kontaktnätet hade jag hemma i Syrien, men här börjar jag från noll igen. Man brukar ju säga att man inte vet vad man har förrän man förlorat det och det stämmer verkligen.

Första året när jag studerade svenska, startade jag och några vänner en scoutkår i Sankt Peterskyrkan i Stockholm. Från början var vi 15 medlemmar, men i dag har vi lyckats växa till 150 medlemmar.

Under andra året i Sverige fick jag jobb som etableringslots, jag hjälpte nyanlända att få jobb och komma in i det svenska samhället. Det handlade om praktisk hjälp med översättningar, jobbansökningar och att bistå med hjälp i kontakten med företag och Arbetsförmedlingen. Det kändes härligt att få hjälpa människor i nöd.

I jobbet träffade jag många högutbildade människor som flytt från Syrien, men det var svårt att hitta jobb som matchade deras utbildning. Det har varit likadant för mig, jag vill jobba på bank men många av de jobb jag söker kräver två års arbetslivserfarenhet. Jag förstår inte var jag ska få den här erfarenheten ifrån?

Just nu gör jag praktik på Swedbank där jag arbetar med affärsutveckling. Jag har fått möjligheten genom ett internt program på banken som heter "Äntligen Jobb". Min chef tror på mina förmågor och möjligheter att utvecklas och det uppmuntrar mig att arbeta hårt.

►LÄS MER: Elsie, 26, tog läkarexamen i Syrien: Nu vill jag jobba

►LÄS MER: Roger, 25: "Fick frågan om vi syrier bor i öknen"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Efterflykten