Ta inga förhastade lån råder Avanzas sparekonom Claes Hemberg.
Ta inga förhastade lån råder Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Riksbanken sänker reporäntan från -0,35 till -0,50. Avanzas sparekonom Claes Hemberg berättar vad beskedet betyder för dig.

Aktiefonderna påverkas inte alls, bostadslånen påverkas indirekt men framförallt påverkas räntefonderna av den sänkta reporäntan.

– Var fjärde svensk sparkrona ligger i räntefonder, säger Claes Hemberg.

En räntefond innehåller enbart räntebärande värdepapper. Räntebärande värdepapper ges ut av staten, kommuner eller företag och är ett sätt för dem att låna pengar.

► LÄS MER: Man blir inte rik på sina gener

Det har funnits en oro för minusränta på sparkontot, men enligt Claes Hemberg kommer det inte ske då han menar att bankerna väljer bort det eftersom man är rädd att kunderna ska fly och börja spara sina pengar på andra sätt.

På grund av bankernas beslut att inte införa någon minusränta kommer de att göra en förlust vilket kan komma att påverka bostadslånet. Detta då bankerna kan försöka att ta igen förlusterna genom att höja boräntan. För privatpersoner kan detta innebära att det blir svårare att pruta och att bankerna börjar smyghöja boräntan.

► LÄS MER: Rikaste procenten rikare än resten

– Banken kan ringa och säga att de vill höja din bolåneränta men då ska du säga nej, säger Claes Hemberg. Enligt honom har du alltid rätt att säga nej då du kan välja att flytta dina lån.

– Att säga nej är alltid ett bra sätt att inleda en förhandling med banken, säger Claes Hemberg.

Att reporäntan har sänkts kommer märkas genom att allt fler tar lån. Claes Hemberg varnar dig dock från att göra det. Detta eftersom räntan trots att den varit låg i flera år inte kommer att vara det för evigt.

– Räntan kommer att stiga igen. Men det kommer att ta lång tid, säger Claes Hemberg.

► LÄS MER: De kämpar för att mens inte ska kosta pengar

År 2020 tror han att bolåneräntan kommer att ligga runt 3 procent vilket är en dubbling från dagens 1,5 procent. Claes Hemberg rekommenderar därför personer med bolån att lägga undan pengar. Till de som har räntefonder är hans tips att flytta lite av tillgångarna.

– Om du har 10 kronor i räntefonder så kan du flytta en krona till något som har med börsen att göra som en blandfond, säger Claes Hemberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik