2016 kommer att innebära att de flesta får mer pengar över i plånboken. ”I stort sett samtliga typer av hushåll kommer att få det bättre”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. Här nedan ser du hur några av hushållen kommer att påverkas under året.

Den största förändringen under 2016 kommer de som är arbetslösa att märka. Taket i arbetslöshetsförsäkringen höjdes till 25 000 kronor per månad i september vilket i slutändan leder till ungefär 3 000 mer kronor över i månaden.

Men det är inte bara arbetslösa som kommer att få mer pengar över under det kommande året. Enligt Swedbanks analys av privatekonomin så kommer i stort sett alla typer av hushåll få det bättre.
 

►LÄS MER: Så påverkas du av budgeten


En av de stora anledningarna är att inflationen är låg och att man kommer att ligga kvar på samma levnadskostnader, samtidigt som man räknar med en löneutveckling på ungefär 3 procent.

– Då kan man konstatera, vad som för mig kom som en liten överraskning, att i stort sett samtliga hushåll får det bättre 2016. Det är inte alltid som alla hushållen får det bättre, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

För ensamstående föräldrar med underhållsstöd så höjs stödet med 300 kronor per barn och månad vilket också leder till mer pengar över i slutändan.
 

►LÄS MER: Ta kontroll över framtidens ekonomi


– Det som är bra förutom att folk får mer pengar i plånboken är att man kan utgå från att det kommer att leda till en ökad privat konsumtion, och den ökade privata konsumtionen kommer att bidra till en ökad tillväxt i svensk ekonomi, säger Arturo Arques.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset