Poncelet Cheese Bar i Madrid. Hundratals ostar och snygg inredning.
Poncelet Cheese Bar i Madrid. Hundratals ostar och snygg inredning.

Vi ställer två spanska giganter mot varandra. Huvudstadens stökiga charm mot den snygga strandmadonnan. Vem vinner när vi frågar spanjorerna själva?

Esther Navalón Wamba

Barcelona eller Madrid? Kampen mellan de två spanska storstäderna har pågått länge. För mästerkocken Javier Torres, bosatt i Barcelona, räcker det faktum att hans hemstad har havet för att vinna.

Esther Navalón Wamba

”Ryanairturister” som Josep Abril kallar folkmassorna i Barcelona. 

Esther Navalón Wamba

”Det kulturella kriget vinner Madrid”,  skrev The Guardian nyligen i en  artikel.

Barcelona, Kataloniens hjärta och Europas Medelhavsmetropol, arkitektoniskt fäste och Antonio Gaudís högborg. Madrid, huvudstad, urspanskt säte, knytpunkt och ekonomiskt centrum. 

Medan Barcelona har varit den vackra primadonnan har Madrid stått för det smutsiga, snabba och fula – men ack så trevliga och lite galna. 1986 röstades Barcelona fram som värdstad för sommar-OS 1992 och en förvandling av den då lite slitna och relativt internationellt okända staden började. Plötsligt ville alla till Barcelona – arkitekter, konstnärer, designers. Staden profilerades som en kosmopolit- och designstad och besökarna strömmade in. 

Medan allt detta har hänt har Madrid återigen vaknat till liv. Stadens konstscen är numera en av Europas viktigaste, människor från alla världens hörn hittar hit och det pågår alltmer movimiento i några av stadens centrala barrios.

Vi har pratat med fyra tongivande citybor inom områdena design och gastronomi för att höra vad de har att säga om striden mellan Barcelona och Madrid.

Både nytt och autentiskt

Jose Luiz Diez, moderedaktör GQ, Madrid

”Jag är från Pamplona men har bott i Madrid i sju år. Alla medier finns här så det var ett självklart val att flytta hit. 

Spanien är inget direkt modeland men jag tror att stilmässigt hittar man mer trendiga människor i Barcelona även om de är lite för svart. Vad som är häftigt med Madrid är blandningen av nya moderna ställen och gamla autentiska butiker som ägts av samma familj i 100 år. I Barcelona är allt så vackert med det gotiska arvet. Men kanske att de försöker lite för mycket? De bästa butikerna där hittar du kring Passeig de Grácia.”

2 butiker i Madrid

García Madrid

Modernt spanskt herrmode. 

Conde de Aranda 6

www.garciamadrid.com

Gallery

Exklusivt men sportigt. Limited editions från exempelvis Lanvin och Keds.

Jorge Juan 38, 

www.gallerymadrid.com

Turismen har förstört

Josep Abril, designer, Barcelona

”Folk säger att Barcelona är en designstad men det är svårt att avgöra när man är härifrån. Estetiskt är Barcelona väldigt vacker, men tyvärr har det eviga fejandet hämmat kreativiteten. Ryanairturismen har förändrat staden fruktansvärt, en kaffe kan kosta 2,40 euro och när jag går till Ramblas eller Calle Ferran vet jag inte var jag befinner mig längre. Jag tror inte att shoppingen skiljer sig så mycket åt i de två städerna.”

Vad Madrid har som Barcelona saknar:

”Människor är väldigt öppna och det är lätt att göra saker, ett lätt kaos.”

Shopping i Barcelona

Josep Abril Storeroom

Udda plagg från Joseps herrkollektioner. I lokalerna bredvid finns galleri och möbelbutik. Consell de Cent 159,
www.josepabril.com

Miriam Ponsa

Miriam Ponsa är en av Kataloniens mest hyllade designer. Elisabets 20, 
www.miriamponsa.com

Mat från hela världen

David Farrande Mora, matrecensent, coolhunter och konstnär, Madrid

”Ferran Adrià är katalan och var den som drog i gång det spanska gastronomiska undret på 90-talet. Nu vill alla kockar vara superstjärnor och dras till Madrid. Därför ligger de bästa restaurangerna här. I Madrid har vi mer mat från andra delar av världen, jag älskar att äta på billiga och lite tacky peruanska cevicheställen eller kinesiska restauranger i de kinesiska kvarteren. Madrid är en väldigt multikulturell stad, medan Barcelona är mer stängd. I Barcelona bryr man sig mycket om restaurangens design medan man i Madrid inte kunde bry sig mindre.”

Mat och dryck i Madrid

Poncelet Cheese Bar

Hundratalet ostar från hela Europa. ”Ett ställe där man har ansträngt sig med inredningen.” José Abascak 61,

www.ponceletcheesebar.es

Del Diego

”För Madrids bästa
cocktails.” 

Reina 12 

Barcelona har havet

Javier Torres, stjärnkock, Barcelona

”Det vi lagar på Dos Cielos är influerat av det som vår farmor lagade hemma när 

vi var små vilket är katalansk mat med brasilianska inslag. Naturliga och rena smaker, inte så tung som katalansk mat är traditionellt. Jag tycker absolut att man kan prata om ett katalanskt kök. Jag har rest mycket och tycker att staden har en hög nivå som är svår att hitta på andra ställen. För mig är Barcelona nummer ett. I Madrid skulle jag sakna havet.

Vad Madrid har som Barcelona saknar: Folk går ut och äter mer. Staden har mer liv, är flexibel och multikulturell.”

Mattips i Barcelona

Dos Cielos

Katalanskt med brasilianska influenser 24 våningar upp med vy över stranden. Pere IV

www.doscielos.com

Tapas 24

Tapas är inte bara för turister. 

Diputació 269

www.tapas24.net

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset