Enligt retorikexperten Elaine Eksvärd finns det flera kreativa knep du kan ta till för att fånga dina lyssnare under en redovisning.
Enligt retorikexperten Elaine Eksvärd finns det flera kreativa knep du kan ta till för att fånga dina lyssnare under en redovisning.

Om du mår illa av blotta tanken på att prata inför folk är du definitivt inte ensam. Retorikexperten Elaine Eksvärd har blivit utnämnd till årets talare och enligt henne finns det inga genvägar – du måste helt enkelt öva för att bli bra. Här är hennes kreativa knep för att leverera en redovisning som imponerar på både lärare och klasskompisar.

Prata som du pratar med dina vänner
Föreställ dig en mental publik bestående av vänner och familj som du känner dig bekväm med. Tänk dig sedan att du håller redovisningen för dem hemma i ditt eget vardagsrum. Prata med din riktiga publik som att du pratar med din bästa kompis, på så sätt undviker du att ta till den stela presentationsrösten.

LÄS MER: Så håller du budgeten som student

Berätta kreativt
En power point ska aldrig vara ett manus som du läser från utan den ska alltid tillföra något nytt. Fråga också dig själv om du kan visa något helt annat än en power point med massa text. Pratar du om beteendevetenskap och vill visa på ett beteende hos människor? Spela upp ett klipp från Solsidan! Att förklara någons beteende genom att hänvisa till Ove Sundberg blir mer lättillgängligt än att du själv står och rabblar upp olika teorier.

Involvera dina lyssnare
Fundera i förväg över hur du kan använda rummet där ni är i sammanhanget. Professorn Hans Rosling kunde låta sin publik presentera statistik eller få för sig att använda sin sko för att beskriva utvecklingen av ett land. Om du vill presentera statistik kan du låta olika grupper i publiken representera olika andelar för att lättare föra ditt budskap närmare.

Väck nyfikenheten
Den första minuten är viktig och det är här du har möjlighet att göra publiken intresserad av ämnet du ska prata om. Inled gärna din redovisning med en självupplevd historia som du sedan kopplar till innehållet i din redovisning. Historian behöver inte vara lång, några meningar räcker för att väcka nyfikenheten hos publiken.

LÄS MER: Tre tips till dig som är ny student

Väx inte fast i golvet
Det är lätt hänt att du blir som fastklistrad i golvet om du blir nervös, men det är viktigt att du försöker röra dig runt medan du pratar. Lev dig in i det du berättar, då kommer din kropp röra sig automatiskt. Visualisera det du pratar om istället för att tänka ”Nu ska jag komma ihåg att röra mig till vänster när jag sagt det här”. Det är okej att luta dig mot ett bord om det får dig att känna dig avslappnad och bekväm.

Om experten

Namn: Elaine Eksvärd.

Gör: Retorikexpert, föreläsare och författare. Har bland annat skrivit böckerna Vi måste prata och Härskarteknik: Den fula vägen till makt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset