Elana Schlenker och hennes pop up-butik i Pittsburgh.
Elana Schlenker och hennes pop up-butik i Pittsburgh.

Med glimten i ögat vill 31-åriga Elana Schekenker fånga samhällets uppmärksamhet och uppmuntra till en diskussion om ojämställda löner, könsfördomar och jämställdhetsfrågor. Därför öppnade hon nyligen en pop up-butik – där kvinnor betalar 76 procent av fullt pris.

Ross Mantle

Pop up-butiken  "76<100"  i  Pittsburgh, Pennsylvania, som säljer  handgjorda varor och konstverk som som uteslutande gjorts av kvinnor.

Betala vad du får betalt. I Pittsburgh, Pennsylvania, dit förre detta Brooklyn-baserade grafiska designern Elana Schekenker nyligen flyttat, innebär det att kvinnor betalar 76 procent av vad männen gör. Procenten är en direkt spegling av löneskillnaden mellan könen i delstaten.

I pop-up butiken, som kallas "76<100", säljs handgjorda varor och konstverk som som uteslutande gjorts av kvinnor.

– Det var inte min plan att engagera mig som aktivist. Men efter att ha läst en artikel om löneskillnaderna och de sätt på vilka kvinnor uppfattas (och undervärderas) på arbetsplatsen fick jag idén att göra en affär vars prissättning utgick från ”betala vad du får betalt”, skriver Elana i ett mejl till Metro.

Hon menar att det samtidigt handlar om att uppmuntra och stärka kvinnor, konstnärer som vanliga medborgare, och få dem att be om vad de är värda – och kanske få oss att ta några små steg mot ett samhälle där kvinnor inte får en lön baserad på deras kön.

– Jag kände att det kunde vara ett riktigt kraftfullt, positivt och roligt sätt att närma sig den här frågan och också komma i kontakt med andra kvinnor vars verk jag uppskattar.

Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Flera internationella medier har skrivit om butiken, och i Pittsburgh har stödet och intresset från kunder, särskilt manliga, överraskat henne.

Elana berättar för Metro att såväl yngre som äldre män och par har hittat till butiken.

– De har alla varit riktigt positiva till projektet, och ganska många har sagt att de gladeligen betalar fullt pris för att stödja det.

På nätet är det dock en helt annan tongång.

– Det har varit en hel del kritik från män (och kvinnor) där, som tycker att butiken är sexistisk eller att jag hatar män, eller det allra värsta, att det inte finns något lönegap. Naturligtvis är så inte fallet, skriver Elana och tillägger: 

– Men de pratar om frågan, och jag antar att man måste börja någonstans!

I höst stänger butiken igen för att poppa upp i New Orleans. I samband med det kommer den att byta namn till 66<100, eftersom kvinnor i Louisiana tjänar 66 procent av vad män gör, skriver BuzzFeed.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset