Under förmiddagen stod all tågtrafik stilla i på Gävle station.  Foto: Scanpix
Under förmiddagen stod all tågtrafik stilla i på Gävle station.  Foto: Scanpix
Urban Brådhe

Både SJ och Connex drabbades av ovädret. Här väntar tågresenärer på Stockholms central. Foto: Urban Brådhe

Snön och blåsten ställde till med stora problem i tågtrafiken på onsdagen. Över tusen resenärer blev fast i stillastående tåg. Närmare 50 000 hushåll var också utan el.

Läget på järnvägarna i delar av Sverige förvärrades under morgonen. Det rådde totalstopp i stora delar av Mellansverige:
-Det är Norduppland, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland som omfattas, säger Jonas Westlund på Banverkets mellersta banregion till TT.

Ett stort antal passagerare måste tillbringa natten och morgonen ombord på stillastående tåg. För Connex del handlade det om fyra tåg - ett i Uppsala, ett i Gävle och två i Ånge - med sammanlagt omkring 1 000 passagerare.
– De är ju inte på den plats där de vill vara, men de har haft det varmt och skönt och har fått mat, säger Kåre Ohlsson, operativchef på Connex division tåg, till TT.

SJ hade två nattåg som blev stående stilla, ett i Gävle och ett i Sundsvall. De hade sammanlagt omkring 300 resenärer, enligt Edvard Lind på SJ:s pressjour.
-De har fått frukost och stämningen uppges vara relativt god, säger han till TT på morgonen.
Under morgonen föll även träd över spåren mellan Katrineholm och Hallsberg.
-Det kan leda till förseningar för X 2000-trafiken mellan Stockholm och Göteborg, säger Lind.

De omkring 300 passagerna får vänta till i eftermiddag innan tågen kan gå igen.

Tågtrafiken över Öresundsbron stoppades på förmiddagen på grund av en nedriven kontaktledning på Kastrup. Det blev också stopp för tågtrafiken mellan Teckomatorp och Helsingborg sedan ett träd fallit över kontaktledningen i Vallåkra
-Banan är fortfarande inte farbar enligt Banverket som ska göra ett test efter lunch. Om läget blir bättre hoppas vi kunna köra klockan 14, säger Edvard Lind, pressinformatör på SJ.

Nedblåsta träd stoppade tidigt på morgonen tågtrafiken mellan Hallsberg och Katrineholm och först vid tio-tiden öppnades ett spår för trafik.
-Där kommer det att bli förseningar. Först vid 16-tiden räknar Banverket att båda spåren kommer att vara rensade.

Det kommer under dagen att vara förseningar mellan Stockholm och Göteborg, men exakt hur stora är svårt att säga, enligt Edvard Lind.
-I vissa fall kommer det att handla om en timme, i andra fall kan tågen gå i tid.

Connex
hade enligt sin hemsida flera tåg stillastående vid lunchtid till följd av vädret. Tåget 93 från Narvik/Luleå mot Stockholm står tills vidare vid Bräcke station. Tåg 92 från Göteborg mot Umeå/Luleå står i Uppsala. Tåg 91 från Luleå mot Stockholm/Göteborg står vid Ånge station och Tåg 94 från Stockholm mot Luleå/Narvik står i Gävle.

Även Connex hänvisar till Banverkets besked att trafiken förhoppningsvis kan vara i gång klockan 14.

I Stockholmsområdet hade polisen vid elva-tiden fått in rapporter om fyra trafikolyckor med personskador, dock ingen allvarlig. Tretton avåkningar och kollisioner hade rapporterats.

Polisen i Uppsala har dock haft mer att göra på förmiddagen. En långtradare kanade på morgonen av E 4 i närheten av Tierp och framkomligheten var nedsatt flera timmar. En allvarlig olycka, en frontalkrock med tre bilar inblandade, inträffade strax före klockan sex vid Sävaån och tre personer fick föras till sjukhus. På riksväg 76 rapporterades flera nedblåsta träd över vägbanan.


-På det hela har vi klarat oss ganska bra, men det snöar kraftigt och det är stormbyar i vinden, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström till TT.

Under morgonen och förmiddagen rapporterades många avåkningar i Västsverige från snöiga vägar, men inga allvarliga olyckor och bara lindriga personskador. I Nossebro norr om Alingsås skadades tre personer lindrigt vid en kollision mellan två personbilar.

Flera långtradare hade under morgontimmarna problem med att ta sig upp för backarna på riksväg 40 öster om Ulricehamn, rapporterar Sveriges Radio Sjuhärad.

Samtidigt rådde stora problem med elförsörjningen i landet. Vid nio-tiden på morgonen var närmare 50 000 av de stora elbolagens kunder utan ström. Av dem tillhörde över 25 000 Vattenfall:
-Det är framför allt längs Upplandskusten vi har problem. Det är vinden och snön som kommer nu och tyvärr ser inte prognoserna så roliga ut vad gäller Upplandskusten. Man räknar med både hård vind och blötsnö och det är sämsta tänkbara läge, säger Christel Thuresson, informationschef på Vattenfall Eldistribution, till TT. -Vår målsättning är att alla kunder ska ha strömmen tillbaka inom tolv timmar.

Eon hade över 11 000 kunder utan el, de flesta i Jönköpings och Kronobergs län. Av Fortums över 13 000 strömlösa kunder fanns majoriteten i Gävleborgs län.

Drygt 11 000 av kraftbolaget Eons kunder, främst i Småland och norra Skåne, var utan ström på onsdagsförmiddagen. Framför allt var det blötsnö i kombination med hårda nordliga vindar som orsakade problem i elförsörjningen.

Eon hade 1 000 personer i beredskap för att reparera felen och arbetet med detta var i gång på förmiddagen. Eftersom det värsta vädret tycktes ha kulminerat, räknade Jakob Holmström, biträdande informationschef på Eon Elnät, med att samtliga drabbade kunder skulle få tillbaka elen under dagen.

Både SMHI och Vägverket varnar för trafiksvårigheter på landsvägarna i Mellansverige och ner till södra Småland under onsdagen. Det är frågan om problem orsakade av både ymnigt snöfall och ishalka när temperaturen sjunker till flera minusgrader efter flera regnrika dygn.

I Södermanland, Uppland och södra Värmland beräknas blåsten bli hård samtidigt som snön fortsätter att falla framför allt i östra Mellansverige. På Gotland skulle vinden kunna öka till stormstyrka, 25 meter i sekunden.

SMHI varnade också för fortsatt höga flöden i nedre delarna av Ätran och Nissan samt i sjörika vattendrag i södra delen av Västra Götalands län, Hallands, Jönköpings och norra delen av Kronobergs län. Varningen var av klass 1 som är den minst allvarliga.

I Ätran och Nissan beräknas vattennivåerna i slutet av veckan kulminera på nivåer som brukar återkomma med mellan fem och tio års mellanrum.

Strömavbrotten ledde även till problem för det fasta telenätet. Norr om Uppsala var omkring 34 000 abonnenter utan fast telefon på grund av att en telestation blev utan el. Tierp var hårt drabbat.

Telia rapporterade under förmiddagen även att omkring 1 900 abonnenter i Gävleborgs län och 1 500 i Växjö saknade fast telefon på grund av att telestationer drabbats av strömavbrotten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset