Flera varningar är utfärdade för kraftigt snöfall under helgen. Arkivbild.
Flera varningar är utfärdade för kraftigt snöfall under helgen. Arkivbild.

Elnätsbolagen höjer beredskapen inför det väntade snöovädret i Mellansverige.– Vi har kallat in extra montörer som står redo att rycka ut, säger Sirpa Franzén på Eon.

I Östergötland uppmanar räddningstjänsten trafikanterna att ta det extra försiktigt på vägarna, bland annat i Linköping, Norrköping och Valdemarsvik. Och på järnvägssträckorna Linköping–Kalmar och Linköping–Västervik har all trafik ställts in på lördag och söndag.

– Det är av säkerhetsskäl. Vi vill inte riskera att något tåg blir stående ute på banan, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

Eftersom Vattenfall befarar störningar på elnätet har företaget ökat beredskapsstyrkan på fältet, framför allt i Östergötland. Även Eon har extra beredskap i stora delar av Mellansverige.

Tre decimeter

SMHI räknar med omfattande snöfall i helgen. Klass 2-varning har utfärdats för östra Götaland där det kan komma uppemot tre decimeter snö det kommande dygnet.

– Det kan bli riktigt besvärligt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Det är Kalmar, Jönköpings och Östergötlands län som omfattas av klass 2-varningen för stora nederbördsmängder. Från natten fram till och med söndag kväll kan det komma 15–25 centimeter snö, lokalt uppemot 30 centimeter.

Besvärligt väglag

Klass 2-varningar utfärdas när väderutvecklingen kan innebära fara för allmänheten, omfattande materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Främst är det på vägarna det kan bli riktigt besvärligt. Ligger temperaturen nära noll så kan snön också bli väldigt tung vilket kan störa el- och teleförsörjning. Det kommer blåsa ganska mycket också så det är inte optimalt, säger Sofia Söderberg.

SMHI varnar även för omfattande snöfall i Värmland och Västergötland. Väster om Vänern kan det komma mellan 5–10 centimeter snö, lokalt så mycket som 20 centimeter. Blåsten gör att kulingvarning utfärdats för flera farvatten runt södra Sverige. Det blåser också i norr och efter Norrlandskusten kan kraftiga snöbyar ställa till besvär, framför allt i Västerbotten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset