Genomsnittspriset ligger i dag på omkring 15 000 – 20 000 kronor.
Genomsnittspriset ligger i dag på omkring 15 000 – 20 000 kronor.

Elcyklar är en allt vanligare syn på våra gator. En cykelentusiast som var tidig på bollen är Björn Åslund. Han tycker om att kunna ta sig fram snabbt och samtidigt få motion – och sedan tre år tillbaka klarar han sig utan bil.

Intresset för elcyklar växer och branschen har spått fördubblad försäljning i år jämför med 2017. Detta ser också ut att bli verklighet enligt tidningen Allt om Elcyklar, berättar Björn Åslund som är tidningens redaktionschef. Björn Åslund och hans fru har haft elcykel de senaste åren.

LÄS MER: Så funkar de nya besiktningsreglerna

– Jag kan cykla flera mil utan att bli trött. Det går snabbt, samtidigt som jag får motion. Det är ett bra sätt att transportera sig i vardagen och om man ska handla mycket går det utmärkt att lasta i en släpkärra man kopplar på. Jag och min fru har klarat oss utan bil de senaste tre åren. 

Björn Åslund menar att elcyklarna är tekniskt mogna, man kan köra långa sträckor och det finns bra batterier. Om man jämför med tio år tillbaka i tiden finns det enligt honom i dag riktigt bra elcyklar för rimliga priser på marknaden. 

– Genomsnittspriset ligger i dag på omkring 15 000 – 20 000 kronor – men man kan förstås hitta både mycket billigare och dyrare. 

Vad finns det för olika typer att välja mellan?

– Det finns elversioner av alla typer av cyklar. När det gäller motorer så finns det de med så kallad navmotor som sitter på fram- eller bakhjulet eller de med mittmotor. Mittmotor driver direkt på pedalerna vilket gör att motorn kan utnyttja cykelns egna växlar. Dessa varianter är lite dyrare men man känner sig väldigt stark när man cyklar på en sådan, säger Björn Åslund. 

Vad tycker du att man ska tänka på om man ska köpa en? 

– Jag tror att många kommer cykla mycket mer än vad de faktiskt tror och därför är det dumt att snåla – köp en bra elcykel från början helt enkelt. Om det skulle visa sig att man inte gillar det så är det lätt att sälja cykeln eftersom det finns en sådan efterfrågan i dag.

LÄS MER: Rekordmånga vill äga en husbil

 

 

Faktaruta

* Från den 1 februari kan privatpersoner som köpt ny elcykel, elmoped eller elmotorcykel ansöka om en premie hos Naturvårdsverket. Premien motsvarar 25 procent av inköpspriset inklusive moms och maxbeloppet för bidraget är 10 000 kronor. För 2018 finns det 350 miljoner kronor avsatta för utbetalning av elfordonsbidrag.

* Av den svenska cykelmarknaden utgör elcyklar 12 procent.

 

Källa: Svensk Cykling

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om elcykel motor