Elenor Bengtsson var utsatt i tio år.
Elenor Bengtsson var utsatt i tio år.

Hon blev psykiskt och fysiskt mobbad i hela grundskolan. Hon fick höra att hon var värdelös, misslyckad och att hon borde dö. Hon blev bunden vid en lyktstolpe och förnedrad i duschen i omklädningsrummet. Elenor Bengtsson, i dag 35 år, var med om det som inget barn i skolan ska behöva gå genom.

I tio år utsattes Elenor Bengtsson för mobbning. Redan när hon gick i första klass fick hon höra elaka saker. Sedan trappades det upp och till slut fick hon dagligen höra olika förslag på sätt hon kunde dö på.

– Efter ett tag märkte mina föräldrar att någonting inte stod rätt till. Jag hade börjat bete mig konstigt, jag blev irriterad så fort de sa något, jag stängde igen dörren, jag ville inte prata, jag bara grät.

Hennes föräldrar pratade med lärarna i skolan.

– De har under alla år försökt stötta mig och kämpat för att jag skulle ha det bättre i skolan. Men det hjälpte inte. Jag minns att mamma till och med ringde till en av mina mobbares föräldrar. Men mobbaren bara förnekade allting.

LÄS MER: "Ny studie: mobbning är värre än hemska föräldrar"

Hon började tänka på självmord redan i årskurs 3. Det stannade vid tankar, men flera gånger var hon nära att försöka. Föräldrarnas stöd och hennes djur, hästen, fick henne att orka fortsätta.

Hon säger att de inte pratade mycket om mobbning i skolan och att hon gick i en väldigt stökig klass. Lärarna hade fullt upp med de som hördes och syntes mest.

I mellanstadiet blev hon fastbunden vid en lyktstolpe. Det är en av alla saker hon fick genomlida. En av de jobbigaste händelserna, något hon än i dag har svårt att prata om, är vad som hände en dag i tjejernas omklädningsrum efter idrotten.

– Det var jobbigt att duscha med tjejerna. De tryckte alltid ner på min kropp. Jag var äcklig, jag hade en ful hårfärg, allt möjligt. Så jag valde alltid att duscha sist, jag väntade ut de andra. En gång hängde jag upp handduken, tog av mig kläderna och gick in i duschen när alla andra gått. När jag stod inne i duschen så hörde jag plötsligt tjejer skratta och var högljudda.

Plötsligt sprang flera av killarna i klassen in i omklädningsrummet, rakt in i duschen där hon stod.

– Reaktionen är så klart att man vill ta sin handduk och skyla sig direkt. Men då hade tjejerna tagit alla mina kläder och handduken, jag hade ingenting. Jag stod där helt naken. Så jag kröp ihop på golvet och försökte hålla tårarna inne. För om man grät, då fick man höra saker för det. Några av killarna sprang ut igen. Men jag minns att en kille stannade. Han gav sig på mig och började säga en massa elaka saker om mig och om mina föräldrar. Men jag stod ut. När han inte fick någon reaktion så gick han också ut till slut. Då satt jag kvar och började gråta.

LÄS MER: "Kräver 90 000 för två år av mobbning"

Skolan försökte anordna extrainsatta föräldramöten med mobbarnas föräldrar, och lärarna försökte informera om hur man är en bra kompis. Men inget vuxenvärlden gjorde hjälpte. I högstadiet orkade hon knappt gå till skolan längre.

– Jag vet inte vad skolan skulle ha gjort annorlunda. Men de pratade inte riktigt med mig, de frågade aldrig mig mellan lektionerna hur jag egentligen mådde. Fast de visste att jag mådde dåligt.

I dag mår Elenor Bengtsson bra. Hon är 35 år gammal och är nyexaminerad från psykiatriprogrammet på Mittuniversitetet och föreläser om mobbning. För ett år sedan startade hon även en Facebook-grupp för att hjälpa andra utsatta.

– Jag har bearbetat det som hänt, men det kommer nog alltid att sitta kvar och det kommer alltid att vara ett stort ärr. 

LÄS MER: "Norska regeringen: bötfäll skolor som inte följer upp mobbning"

Till de som går genom liknande situationer i dag säger Elenor Bengtsson att det kommer att bli bättre.

– Det är så här nu, men ge inte upp. Och var inte rädd för att berätta för vuxna som du litar på om vad som pågår, även om det kan vara jättejobbigt. Du är stark. Och glöm inte att det absolut inte är något fel på dig, det är de andra som gör fel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset