Arbetet fortsatte på torsdagen med att släcka den brand som utbröt på Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen i Stockholm i går.
Arbetet fortsatte på torsdagen med att släcka den brand som utbröt på Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen i Stockholm i går.

Kungliga konsthögskolan i Stockholm har drabbats av stora skador och förstörda arbeten efter branden som bröt ut i onsdags. Men tillfällige rektorn Peter Geschwind är samtidigt lättad över att ingen kom till skada.

– Vi har haft ett första möte med studenter och personal, och vi ska ha ytterligare ett med de studenter och lärare som har haft ateljéplats i huset senare i dag, säger Peter Geschwind till TT.

Skolan ska även göra en inventarielista på vad eleverna har haft i sina ateljéer, och man räknar med att mycket har förstörts. Många studentarbeten som försvarats i ateljéerna där det brunnit befaras ha gått förlorade.

– Jag vet att det finns flera som hade sina färdiga examensutställningar där, och det är ju fruktansvärt. Samtidigt är vi otroligt tacksamma över att ingen har kommit till skada. Det kunde ha varit så mycket värre, säger Geschwind.

Det viktigaste arbetet just nu är att ta hand om de drabbade studenterna och att försöka hitta alternativa lokaler.

– Vi kommer inte att kunna använda huset på ett bra tag. Men vi har kontakt med vår hyresvärd Statens fastighetsverk, och de är väldigt måna om att hjälpa oss. Vi jobbar också på att hitta lösningar inom skolan.

Branden startade vid 16-tiden på onsdagen. Kartonger och skräp på våning fyra började brinna, men sedan den första eldhärden släckts förvärrades läget igen efter en dryg timme när elden krupit vidare upp på vinden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset