Emilia Törnlund Johansson, 15, går på Gottsundaskolan i Uppsala.
Emilia Törnlund Johansson, 15, går på Gottsundaskolan i Uppsala.

Inte bara en skola, utan ett andra hem. Så beskriver Emilia Törnlund Johansson, 15, Gottsundaskolan i Uppsala – som inte längre finns kvar.

Emilia Törnlund Johansson, 15, som går i nian på Gottsundaskolan i Uppsala, gick förbi skolan vid 19.30-tiden i söndags.

– Jag och en kompis var förbi skolan för det hade varit inbrott under helgen och vi ville kolla var. Då såg allt som vanligt ut, säger hon.

Vid 05-tiden på måndagsmorgonen vaknade hon. Hennes mamma stod vid sängen.

– Min mamma sa: ”Skolan brinner”. Jag vaknade till och ringde och väckte mina vänner men de trodde inte mig. Knappt jag heller trodde det. Jag trodde inte att det var så mycket som det var. Det kändes som en mardröm, säger Emilia.

LÄS MER: Så påverkas stadsdelen efter skolbranden i Uppsala

”Såg att det var eld i luften”

Hon, hennes lillebror och en kompis gick senare ut för att se hur mycket det brann. De bor bara några gårdar bort. Vid 06.30 var de vid skolan.

– Jag såg först att det var eld i luften. Vi gick närmare och såg skolan. Det är bland det värsta jag varit med om. Man såg inte andra sidan för att det var rök i hela luften. Jag såg hur skolan brann ner, säger Emilia.

Två av tre huskroppar finns inte längre. Den tredje huskroppen brandskadades inte men har omfattande rök- och vattenskador. Böcker och arbeten har bokstavligen gått upp i rök.

För henne och många andra har Gottsundaskolan varit mer än en skola. Det har varit ett andra hem.

– Skolan är en trygg punkt. Vi är där minst lika mycket som vi är hemma. Jag har inte riktigt fattat än vad som har hänt. Alla minnen och saker som brann upp. I sjuan gjorde vi ett brev som vi skulle öppna i nian och det brann upp. Alla grät, elever och lärare, säger Emilia.

LÄS MER: Polisen dementerar hämndmotiv kring skolbrand i Uppsala

”Skola finns inte längre”

Hur det blir framöver är oklart. Under tisdagen hade skoleleverna friluftsdag. Emilia hoppas att klassen inte splittras och att de får behålla sina lärare.

– De har sagt att de ska göra sitt bästa så att klassen inte splittras. Men vi vet inte vad som händer. Alla pratar om ilskan mot dem som gjort det. Skolan finns inte längre.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset