En person har bott i ett källarutrymme i fastigheten där elever från Liljaskolan hyr lägenheter.  
En person har bott i ett källarutrymme i fastigheten där elever från Liljaskolan hyr lägenheter.  

Vännäs fastigheter har låtit en person bo i ett källarutrymme, bland avföring och smuts. Nu slår eleverna som bor i huset larm om de odrägliga förhållandena. – Det luktar bajs, säger eleven Viktor Jonsson.

Sedan flera veckor tillbaka har en okänd person bott i fastighetens smutsiga källarutrymme. Där stinker det av spyor, urin och avföring som runnit rakt ut på golvet. Den outhärdliga stanken har spridit sig ut i fastigheten, där elever från Liljaskolan i Vännäs är inackorderade. Nu har de fått nog av missförhållandena, skriver SVT.

– Det är alltid något problem och aldrig helt bra. Om någon har kissat i en korridor och man torkar upp det så nästa dag är det något annat som har hänt, säger en elev som bor i huset till SVT.

I SVT:s tv-inslag visar två elever på skolan källarutrymmet, där en person bott i flera veckor utan att någon upptäckt det.

– Det fruktansvärt att något sådant här ska få hända och det är riktigt synd om personen som fått leva i den här misären, säger de.

En elev som Metro pratat med bekräftar missförhållandena.

– Det luktar bajs i huset, säger Viktor Jonsson.

Trots att eleverna larmat skolan sedan en vecka tillbaka har ingenting hänt. Maria Öhgren som är tillförordnad gymnasiechef på Liljaskolan, beklagar det inträffade men menar att det är Vännäs fastigheter, och inte skolan, som ansvarar för källarutrymmet.

– Vi hyr bara lägenheterna men nu för vi en dialog med fastighetsbolaget för att se till så att problemet åtgärdas, säger hon till Metro.

Vet ni vem som bott där?

– Jag har ingen aning, vi har inte tillgång till källarutrymmet så någon måste brytit sig in där. Det kanske var en tidigare elev men vi vet inte, säger Maria Öhgren till Metro.

Per Lundqvist som är vd för det kommunala fastighetsbolaget Vännäs fastigheter menar att de haft misstankar om att någon bott i källarutrymmet, men det var först i går som det uppdagades.

– Våra vaktmästare ronderar alla källarutrymmen en gång i veckan men källarcentralen, där vi har våra värmeväxlare, kollas en gång i månaden och det dit som personen flyttat, säger han till Metro.

Vilka har tillgång till källarutrymmet?

– Enbart våra hyresgäster har nycklar dit. 

Nu har utrymmet sanerats och en utredning har inletts.

– Den här typen av misär får inte uppstå så vi ser över vad som hänt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset