Elever på skolan slog larm om att kycklingen de fick i matsalen var rå. Ej kycklingen på bilden.
Elever på skolan slog larm om att kycklingen de fick i matsalen var rå. Ej kycklingen på bilden.

Personalen på en skola i Ystad stoppade plötsligt serveringen av skolmaten under torsdagen – efter att elever upptäckt att kycklingen på tallriken var rå.

Ett flertal elever hade hunnit få i sig några bitar av kycklingklubborna som serverades i en skolmatsal i Ystad under torsdagen. Men när en grupp elever upptäckte att kycklingen var långt i från färdiglagad valde personal på skolan att omedelbart stoppa lunchserveringen, skriver Ystads Allehanda.

Under torsdagskvällen gick skolans biträdande rektor ut med ett meddelande till eleverna och deras vårdnadshavare, med en varning om att det finns en risk att personer som åt av kycklingen kan bli smittade av campylobacter.

LÄS MER: Insändare: Skolmaten gör eleverna korkade

”Symtomen brukar uppträda två till fem dagar efter att man fått i sig bakterierna. Vid eventuella besvär kontaktas sjukvården”, skriver han i meddelandet, enligt Ystads Allehanda.

Den mänskliga faktorn tros ligga bakom serveringen av den ofärdiga kycklingrätten.

– Personalen gjorde en korrekt temperaturmätning och den visade 82 grader. Men nu har vi sett över våra rutiner för att inte detta ska inträffa fler gånger, säger Marie Balksäter, enhetschef på Ystads kommun, till Ystads Allehanda.

LÄS MER: Nej, du har inte rätt att kräva svensk mat i skolan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om skolmat kyckling