Inför varje ny vecka får eleverna boka vilka maträtter de vill äta. Bilden är en genrebild.
Inför varje ny vecka får eleverna boka vilka maträtter de vill äta. Bilden är en genrebild.

Pannkakor, sojakorv, tacos eller kyckling med potatisgratäng? I två grundskolor i Linköpings kommun testar eleverna en ny app – som låter dem välja vad de vill äta till lunch.

Med hjälp av den nya appen, som går under namnet "Mealman", bokar eleverna på Vidingsjö skola och Vist skola själva vilken av dagens tre maträtter de vill äta.

Enligt kommunen är målet med appen är att göra det lättare för skolköken att beräkna hur många portioner de ska laga av varje rätt. Tanken är att matsvinnet ska minska om eleverna själva får välja mat.

Den tycks ha gjort skillnad. Före jul slängde Vidingsjö skola i utkanten av Linköping 14 kilo mat per dag. Tack vare den nya appen är svinnet nu nere i 4-5 kilo om dagen.

– Det har skett en stor förbättring, säger restaurangområdeschefen Camilla Öberg till SVT Öst.

Lolitha Olsson, lärare på Vidingsjö, säger till kanalen att de jobbat mycket med matsvinnsfrågan i klassrummet, och att eleverna är snabba på att ta till sig miljöperspektivet.

Och appen uppskattas av eleverna.

– Jag tycker att appen är jättebra. Den gör ju så att personalen vet hur mycket de ska laga och vad de flesta gillar, säger en av eleverna som använder den till SVT Öst.

Fram till terminens slut ska eleverna på de båda skolorna testa och utvärdera appen. Sedan återstår att se om det blir ett stående inslag.

Fungerar den tillräckligt bra är förhoppningen att tekniken ska kunna komma till användning även i andra sammanhang, exempelvis inom äldreomsorgen.

Här kan du se SVT Östs inslag om appen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset