Elever på väg till skolan i Lebowakgomo i Sydafrika. Bilden har ingen koppling till personerna i texten. Arkivbild.
Elever på väg till skolan i Lebowakgomo i Sydafrika. Bilden har ingen koppling till personerna i texten. Arkivbild.

Tre skolflickors protest mot en numera skrotad klädpolicy på deras skola i Pretoria har lett till en het debatt om rasism i det sydafrikanska samhället.

Allting började i måndags med att tre tonårstjejer på den ansedda skolan Pretoria Girls High demonstrerade mot att klädpolicyns avsnitt om frisyrer: de skulle vara "traditionella, prydliga och fungera ihop med skoluniformen". Tjejerna berättar i en intervju med CNN att lärare sagt åt dem att deras afrohår var alltför exotiskt och behövde ordnas till.

– Frågan om mitt hår har följt mig genom hela livet. Till och med i förskolan fick jag höra att mitt hår är onaturligt, exotiskt, att mitt afrohår var oönskat, och sedan har frågan följt mig till högstadiet, säger 13-åriga Zulaikha Patel, en av tjejerna i trion, rapporterar CNN.

Det kunde ha slutat där – men de publicerade ett numera viralt videoklipp på Instagram där skolans säkerhetsvakter hotar att gripa dem om inte demonstrationen avslutas. Protesterna spreds snart till fler skolor i landet, och medierna plockade upp ämnet. Hashtagen #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh myntades och användes mer än 150 000 gånger på Twitter inom loppet av några dagar.

Pretoria Girls High tvingades till slut att dra tillbaka reglerna, enligt BBC.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset