23-åriga Elham vill uppmuntra nyanlända till att börja plugga.
23-åriga Elham vill uppmuntra nyanlända till att börja plugga.

23-åriga Elham Najemyar har bott i Sverige i sju år och i lika många år har han ägnat sig åt studier. I dag har han två kandidatexamina i ryggen och siktet inställt på polishögskolan. ”Jag vill ge tillbaka för allt som staten har gett mig”, säger han.

Som 15-åring kom Elham Najemyar till Sverige från Afghanistan. Han kom ensam, utan sin mamma eller sina systrar, och kände till en början att han ville tillbaka till sitt hemland.

– Det var jättesvårt att vara här utan min familj. Jag var bara 15 år, helt ensam och allting var nytt för mig, säger han.
Elham träffade nya vänner i Sverige som gav honom rådet att börja om från noll. Han bestämde sig för att studier var bästa vägen och började en plugga upp sin svenska.

Två kandidat – på tre år

Via en gymnasieutbildning kom han in på Malmö universitet och programmet internationella relationer. En C-uppsats där, en i kriminologi och på tre år senare har han i de ämnena samlat på sig två kandidatexamina.

– Jag är så tacksam för möjligheterna som finns här. Bara det att jag lätt kan ta studielån är en möjlighet som inte finns i andra länder.

LÄS MER: Bengt, 82, trivs med studentlivet: ”En väldig glädje”

Hur hade dina möjligheter till studier sett ut om du bodde kvar i Afghanistan tror du?

– Jag hade inte kunnat plugga på samma sätt, där har de en låg utbildningsnivå och man känner sig konstant hotad. Man vet inte om eller när man ska dö… Det är en jättesvår situation där.

I sitt tidigare extrajobb inom kriminalvården mötte Elham flera personer i hans tidigare situation. Ensamkommande flyktingar, som till skillnad från honom inte hade hittat till studierna.

– De har inte något fritidsintresse eller studier att gå till, så istället begår de brott. Men jag vill inspirera andra att man på kort tid kan fixa sin framtid. Jag tror att det är mycket på grund av att de inte har någonting annat att sysselsätta sig med som de begår brott.

”Det viktigaste är språket”

Man ska inte tänka att ”jag orkar inte plugga”, eller att det måste ta tio år för att genomföra en utbildning, fortsätter Elham. Precis som han själv gjorde, menar han att det är möjligt att genomföra en utbildning på kortare tid än så.

– Det viktigaste är språket, lär dig svenska och sen komplettera med en gymnasieutbildning om du inte har det. Det finns otroliga möjligheter, som Komvux eller SFI, för att sen komma in på universitet.

LÄS MER: Anna, 49, har pluggat i 20 år – har över 1 000 högskolepoäng

Hur ser du på din egen framtid?

– Nu tänker jag göra högskoleprovet för att försöka komma in på polishögskolan eller juristprogrammet. Helst vill jag bli polis, jag vill ge tillbaka för allt som staten har gett mig.

Vill bli polis

  • Namn: Elham Najemyar
  • Ålder: 23
  • Bor: Sollentuna
  • Sysselsättning: Student
  • Framtidsdrömmar: Att bli polis eller jurist

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset