Norrköpings Niclas Eliasson jublar över sitt 2–0-mål mot Helsingborg.
Norrköpings Niclas Eliasson jublar över sitt 2–0-mål mot Helsingborg.

Han hade bara tränat i tolv minuter som anfallare.Succén blev ändå ett faktum – Niclas Eliasson sköt IFK Norrköping till seger borta mot krisande Helsingborg.– Jag har inte spelat anfallare sedan sjumanna, säger 20-åringen efter 2–1-vinsten.

När Karl Holmberg blev sjuk valde Norrköpingstränaren Jens Gustafsson att starta med Niclas Eliasson, till vardags ytter, på topp borta mot Helsingborg.

– Jag har inte spelat anfallare sedan vi spelade sjumanna när jag var sju eller åtta år. Det var ett tag sedan, men så fick man tolv minuter på träningen – det var bara att köra, säger 20-åringen.

Bättre än i fjol

Det blev succé. I den 49:e minuten skickade Eliasson in 2–0 bakom Helsingborgsmålvakten Matthew Pyzdrowski. Ett mål som blev matchvinnande efter att Helsingborg reducerat på straff (Anton Wede) elva minuter senare.

– Då blev det en ganska pressande situation och de har några bra lägen på slutet. Men vi är ett jättebra lag och kämpar för varandra i 90 minuter, säger Eliasson.

Norrköping är faktiskt ännu bättre än vad laget var efter 22 allsvenska omgångar under guldsäsongen 2015. Då stod Norrköping på 45 poäng vid samma tidpunkt. Nu är poängskörden 50 poäng och en topplacering är cementerad i allsvenskan. Trots att guldlaget till stora delar har sålts och managern Janne Andersson har blivit förbundskapten.

Orsaken? Nyförvärven har levererat. Mot Helsingborg blev Eliasson – kom på lån från AIK i somras – den senaste att sälla sig till den skaran när han gjorde sitt första mål i Norrköpingströjan.

– Jag kände direkt när jag kom hit att det var en fantastisk lagsammanhållning och alla välkomnar nya spelare på ett jättebra sätt, och då är det enkelt att komma in i gruppen. På så sätt blir det enklare att prestera på planen också, säger Eliasson.

Helsingborg på kvalplats

För Helsingborg är verkligheten en annan. Trots att skåningarna spelmässigt var bra med i matchen åkte laget på sin femte raka förlust och ligger kvar på kvalplats. Upp till Sundsvall på säker mark skiljer det nu fem poäng – avståndet är lika stort till Gefle på nedflyttningsplats.

– Alla mina spelare jobbar något enormt där ute. Vi spelar enklare än vad vi har gjort tidigare och pressar väl Norrköping lite i slutet. Med lite flyt kunde det mycket väl ha slutat oavgjort, men så blev inte fallet, säger managern Henrik Larsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset