Unga som inte dricker kan bli ifrågasatta – och till och med uppleva att vänner försöker tvinga i dem alkohol. Samtidigt finns en trend där unga vuxnas riskdrickande minskar. “Det är en sjuk hets”, säger 26-åriga Elin Galvan som valt att leva nyktert.

För tre år sedan bestämde sig Elin Galvan, 26, för att sluta dricka alkohol helt.

– Jag mådde alltid väldigt dåligt, fick jättemycket bakisångest, och kände att jag inte hade lika roligt som jag märker att andra har när de dricker. Så varför skulle jag dricka när jag inte tycker om det?

LÄS MER: Tre unga om att inte dricka: ”De försökte lura i mig sprit”

Hela 94 procent av personerna i åldersgruppen 18-34 år upplever att det finns en förväntan att dricka alkohol i sociala sammanhang, enligt en Sifoundersökning som IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget, genomförde i november förra året.

42 procent uppgav även att det har hänt att de avstått från att delta i sociala sammanhang för att de inte velat dricka.

Mina kompisar kunde inte acceptera mitt val.

Elin, som är uppvuxen i skånska Kävlinge, berättar att hon började dricka alkohol när hon var 14 år. Då var den sociala pressen på att dricka stor – en förväntning hon upplever har hängt med i vuxen ålder.

– Det är en sådan sjuk hets. Det är när man väl slutar som man inser att det inte är socialt acceptabelt att inte dricka i festsammanhang. Man framstår som väldigt konstig, eller som någon som tror sig vara bättre än andra.

Elin Galvan.

För Elin har själva beslutet om nykterhet aldrig känts som ett problem – däremot har det varit svårt att hantera personer runtomkring henne som tjatat på att hon ska börja dricka igen.

– I början var det som att mina kompisar inte riktigt kunde acceptera mitt val. De kunde till exempel köpa alkohol till mig fastän jag sa att jag inte drack. Till slut blev jag väldigt förbannad och tog ett ordentligt snack med dem, då fattade de att jag menade allvar, säger hon.

– Jag tror att människor ser sin egen spegelbild när de ser att någon annan inte dricker. De tvingas att titta på sig själva och sina egna alkoholvanor, och det vill man inte göra när man har roligt. Man vill inte behöva tänka på att man kanske dricker för mycket eller för ofta.

LÄS MER: Mitt val att inte dricka är ett problem för andra 

Riskkonsumtionen minskar

Unga vuxna generellt är den grupp som dricker mest i samhället i dag.

– Ser man till äldre unga vuxna, i åldern 17-29 år, är det de som dricker mest, och så har det sett ut länge. De har också mest tillåtande attityd till alkohol. I åldern 17-24 år finns det även riskmiljöer som till exempel studentlivet och krogvärlden där alkohol ofta är ett socialt smörjmedel, säger Karin Hagman, VD på IQ.

Karin Hagman.

Däremot visar statistik från Folkhälsomyndigheten att andelen riskkonsumenter av alkohol har minskat i Sverige under det senaste decenniet – framför allt i gruppen unga vuxna. 2006 var 33 procent i åldern 16-29 år riskkonsumenter, jämfört med 25 procent 2016.

– Det är en stor nedgång i volym och andelen som dricker. Berusningsdrickandet har även minskat. Antalet tillfällen då man dricker kanske inte har sjunkit lika mycket, men i genomsnitt dricker man inte lika stora mängder, säger Håkan Leifman, direktör på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Till viss del beror minskningen på antalet förebyggande insatser som gjorts i Sverige.

Enligt Håkan Leifman är anledningen till trenden ännu inte helt kartlagt, men en del av förklaringen kan vara att man under en längre tid sett en attitydförändring bland tonåringar i högstadie- och gymnasieåldern.

– De som är födda i slutet på 80-talet och i början av 90-talet har tagit med sig sina försiktigare alkoholvanor när de sedan har blivit äldre. Till viss del tror jag även att minskningen beror på antalet förebyggande insatser som gjorts i Sverige, där man har försökt få föräldrar och andra vuxna att inta en mer försiktig inställning till alkohol, säger han.

LÄS MER: Även måttliga mängder alkohol skadar hälsan

Blev ifrågasatt

Under den första tiden som nykter upplevde Elin att hon oftare kände sig ensam då hon började undvika sammanhang som kretsade kring alkohol.

– Jag fick ångest över att umgås med andra som var fulla. Ett återkommande samtalsämne var varför jag inte drack. Det förväntades att jag skulle ha en anledning, som att jag tränade eller var nykter alkoholist, säger hon.

För mig känns det så himla rätt.

– Man behöver inte ha problem för att sluta dricka, eller dricka mindre. Det behöver inte vara svart eller vitt.

Elin började tillbringa mer tid med sin familj och de vänner i hennes umgängeskrets som inte drack. Med tiden har valet blivit enklare, och i dag känner hon inget behov av att börja dricka igen.

– För mig känns det så himla rätt. Jag har inget förbud för mig själv, om jag hade velat ta ett glas vin i framtiden hade jag kunnat göra det – men jag vill inte.

Tre unga om att inte dricka alkohol: ”De försökte lura i mig sprit”

Samuel Somo, Lina Sultan och Josefin Dahlberg har alla valt att skippa alkoholen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset